Vad ar det for vatten i en lavalampa?

Vad är det för vatten i en lavalampa?

Lavalampan utvecklades 1963 av Edward Craven-Walker från Storbritannien. På 1960-talet var lavalampan ett populärt inredningselement och nu har dess popularitet igen ökat. Lampan består av två delar: Den egentliga lampan och en glasbehållare som typiskt innehåller en vätska (ofta olja) och vax.

Hur funkar Lavalampor?

Lavalampan fungerar genom att vattnet inuti glaskroppen värms underifrån av en glödlampa. Det är oftast en reflektorlampa för att få så mycket värme och ljus som möjligt i uppåtgående riktning. Vaxet stiger då av värmen. Ju längre ifrån lampan det kommer, desto svalare blir vaxet och sjunker återigen ner mot lampan.

När kom lavalampan till Sverige?

Lavalampan uppfanns av engelsmannen Edward Craven-Walker och lanserades 1963. De var populära under 1960-talet och fram till 1970-talets första år, men fick en renässans från 1990-talet och framåt.

Hur länge kan man ha på en lavalampa?

Hur länge håller lavalampor? S. Lavalampor från Mathmos håller i cirka 2000 timmar. Efter detta kan du köpa nya reservflaskor här.

Är det farligt med Lavalampor?

Nej, flaskorna till Mathmos lavalampor är slutna enheter. Värmen från lavalampan gör att vattnet expanderar och om vätskan fylls på kan det leda till att det blir för mycket vätska vilket sätter press på glaset när vätskan expanderar.

Hur lång tid tar det för en lavalampa att bli varm?

Hur lång tid bör det ta för min lavalampa att värma upp sig? S. Lavalampor ska börja fungera inom en och en halv timma från det att de sätts på.

Hur gör man hemmagjord lavalampa?

Så här gör du

  1. Fyll en tredjedel av flaskan med vatten.
  2. Häll olja i flaskan tills den är fylld till tre fjärdedelar.
  3. Vänta tills oljan och vattnet har fördelats i två lager.
  4. Ta karamellfärgen och tillsätt ett par droppar.
  5. Nu lägger du i en brustablett och voila, nu har du en lavalampa!

Kan en lavalampa bli för gammal?

S. Lavalampor blir grumliga av två orsaker; antingen har de blivit skadade eller också har de flyttats på när de var varma eller har nått slutet på sin livslängd (2000 timmar). Du kan köpa reservflaskor till din lavalampa här.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen