Vad ar det for speciellt med staden Varanasi?

Vad är det för speciellt med staden Varanasi?

Många hinduer söker sig till Varanasi för att dö. Staden är så helig att om man dör här, kremeras och får sin aska slängd i floden, så kommer man ur det eviga hjulet av återfödande, samsara, och uppnår moksha, uppgåendet i världssjälen.

Vad heter hinduernas heliga stad?

Pilgrimsfärder till heliga platser leder till frälsning i hinduismen. Staden Varanasi är Indiens heligaste stad och är Shivas stad framför andra, men t ex Krishnas anhängare ser Mathura som den heligaste.

Vad innebär Varanasi?

Varanasi är en stad vid floden Ganges i delstaten Uttar Pradesh i Indien. Staden refereras ofta inom hinduismen som ”ursprungets land”, eftersom det var här som gudarna Shiva och Parvati ska ha gift sig. Enligt myten är anknytningen mellan dessa två så stark att det lade grunden för hela skapelsen.

Vad gör människorna som vallfärdar till Varanasi?

Hit vallfärdar otaliga pilgrimer året runt för att bada i den heliga floden Ganges, som sägs ha sitt ursprung i staden och i Lord Shivas hårlock. Att ta sig ett dopp i den heliga floden, och då framför allt i Varanasi, är något som alla hinduer bör ha gjort i sitt jordeliv för att renas från sina synder.

Vad är målet för människan enligt hinduismen?

Inom hinduismen är det varje hindus mål att nå ”moksha” – att lösgöra sig från världskretsloppet och bryta den ständigt pågående cykeln av födelse, död och återfödelse – och istället uppgå i brahman.

Hur genomförs en Puja?

Man renar sig först med vatten och tar av sig skorna. Bönen sker sittande, hemma eller i tempel (förrättas då av en präst från ett brahminkast och då är tempelbesökarna endast åskådare) framför en gudabild som man smörjer med väldoftande oljor och ger små offergåvor åt i form av sötsaker, frukt eller blommor.

Vad heter hinduernas heliga byggnad?

HELIG BYGGNAD: Enligt hinduismen så behöver man inte gå till tempel för att be, man kan lika gärna be hemma. Men den heliga byggnad som finns kallas enkelt för tempel. Templen är egentligen inte byggda som samlingslokaler, utan som en bostad för guden. Det förekommer sällan gemensamma gudstjänster.

Vad heter Världssjälen inom hinduismen?

Brahman är ett centralt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi. Brahman är ”världssjälen” – det stora världsalltet, den gudomliga verkligheten – i vilken den egna själen, atman, försöker uppgå. Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde.

Vad heter benares idag?

Guide till Varanasi Varanasi, som även kallas Benares eller Kashi, är med sina cirka 3500 år långa historia en av de äldsta städerna i världen.

Vad betyder ghat?

Ghats (sanskrit för ”pass, trappsteg”), namn på de båda kantberg, som omsluter sydindiska högplatån Deccan och vilka i söder förenas genom Nilgiribergen. De breda, monumentala stentrapporna som kantar floden har bekostats av olika maharadjor som markerat sin insats genom namngivning av särskilda ghats.

På vilket sätt är Ganges viktig för hinduer?

Ganges är hinduismens heligaste flod. Dess vatten anses rena från synder och förläna evig salighet. En hinduisk begravning går till så att kroppen bränns och askan strös ut i floden.

Hur blev Ganges till?

Floden Ganges har sitt ursprung i en glaciär långt uppe i Indiska Himalaya på en plats som heter Gangotriglaciären (7 756 meter över havet) i Garhwal. Gangotri ligger i den indiska delstaten Uttarakhand (Uttaranchal) och det är även i den här delstaten man hittar en av Ganges fem heligaste orter, Haridwar.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen