Vad ar atollen?

Vad är atollen?

En atoll (malajiska: atolu, ’korallö’, ’korallrev’) är en ringformig ö (eller flera öar i ring) av korall som omger en lagun. Atoller förekommer främst i tropiska hav.

Vilken ögrupp tillhör Mururoaatollen?

Moruroa ligger i ögruppen Tuamotuöarna och ligger cirka 1 250 km sydöst om Tahiti. Atollen har en area om ca 300 km² fördelad på flera olikstora öar och är obebodd. Högsta höjden är endast några meter över havet, då Moruroa är en korallatoll.

Hur har korallöar i Stilla havet bildats?

Djupt under korallöarnas kalksten gömmer sig förklaringen till deras ursprung. Där ligger det nämligen utslocknade vulkaner, som har sjunkit ned i havet för tusentals år sedan. Samtidigt börjar den döda vulkanen att sjunka i havet, eftersom vikten från den stelnade lavan tynger ned den.

Vad är det för temperatur i Stilla havet?

Vattentemperaturen just nu är som lägst 49°F och som högst86°F. Säsongsmedeltemperaturen i vattnet ligger mellan 48°F och 86°F (se vattentemperaturen i Stilla havet i oktober).

Vilka länder har kust mot Stilla havet?

Stillahavsregionens länder

  • Amerikanska Samoa.
  • Australien.
  • Brunei.
  • Chile.
  • Ecuador.
  • El Salvador.
  • Fiji.
  • Filippinerna.

Är atoller?

En atoll är en ö som är formad som en ring eller en hästsko, och som omger en lagun, ett grunt och lugnt vatten. En atoll kan också vara en ring av olika öar, som ligger tätt. Atollen har en gång i tiden bildats av en vulkan, som långsamt sjunkit.

Vad betyder ordet belåten?

Behörighet är en allmän beteckning för en persons lagliga rätt att vidta åtgärder. Inom avtalsrätten är behörigheten någons rätt att med hjälp av en fullmakt företräda den som gett fullmakten gentemot tredje man. Det är ett vidare begrepp än befogenhet.

Vad heter den största ön bland sällskapsöarna?

Öarna ligger mitt i Stilla havet cirka 6 200 km från Los Angeles och cirka 5 700 km från Sydney med Tahiti som största ö där även huvudorten Papeete ligger. Befolkningen uppgår till cirka 200 000 invånare (126 inv/km²) med huvudorten Papeete på cirka 26 500 invånare. Huvudspråken är lokal tahitiska och franska.

Vem kom på atombomb?

Den första atombomben Provsprängningen var det framgångsrika resultatet av det så kallade Manhattanprojektet med syfte att utveckla en atombomb före Hitlertyskland. Robert Oppenheimer har kallats atombombens fader.

Hur bildas ett korallrev?

Korallrev är stora kalkstrukturer som bildas av koralldjurens skelett på havets botten – vilket förklarar varför det tagit många miljoner år att bygga upp de rev vi har idag. Koralldjuren kallas även för polyper och är väldigt små och det är deras kolonier som utgör ett nässeldjur som tillhör stammen koralldjur.

Hur många liter vatten finns det i Stilla havet?

Stilla havet upptar en yta av cirka 166 miljoner kvadratkilometer, vilket motsvarar omkring 32 procent av jordens totala yta (510 miljoner kvadratkilometer), och cirka 46 procent av jordens totala vattenyta (361 miljoner kvadratkilometer).

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen