Vad ar AM forkortning for?

Vad är AM förkortning för?

a.m., förkortning för latin ante meridiem.

Vad står AM och PM för?

Post meridiem[redigera | redigera wikitext] PM motsvaras på svenska av förkortningen e.m. (eftermiddag). Motsatsen heter AM (ante meridiem), och är latin för ’Före middag’ och till exempel om den är ”6 AM” betyder det att den är klockan sex på morgonen (06.00).

Vad menas med förmiddag?

Förmiddag betyder före middag eller förkortat FM och är motsvarighet till latinska ante meridiem (AM). Förmiddag är motsatsen till ordet eftermiddag eller post meridiem (PM) som det heter på latin. Förmiddagen råder den första halvan av dygnet, det vill säga 00:00 till 12:00.

Vad betyder eftermiddag på svenska?

Eftermiddag[redigera | redigera wikitext] Eftermiddag är motsatsen till ordet förmiddag eller ante meridiem (AM) som det heter på latin. Eftermiddagen råder den andra halvan av dygnet, det vill säga 12:00 till 24:00. I folkmun avses dock ibland eftermiddag omkring klockan 14:00 till 16:00 (mellan middag och kväll).

Vad betyder Meridiem?

Ante meridiem, a.m. eller AM, är latin för ’före middag’ (alltså förmiddag), och används i vissa språk och länder för att ange att ett klockslag tillhör dygnets första hälft, från midnatt till middag. Klockan ”6 AM” betyder sålunda klockan sex på morgonen (06.00).

Vad menas med ett PM?

PM – ett privat meddelande inom vissa sociala medier. PM – i vissa språk och länder för att ange ett klockslag, se Post meridiem. PM – från engelska Particulate Matter för att klassificera storleken på partiklar i luften, se Luftburna partiklar. PM-rör – en fotodetektor för att mäta ljusstyrka.

Vad betyder AM på körkortet?

Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). Det är en moped som är gjord för en hastighet på högst 45 km/timmen. En sådan moped måste ha en registreringsskylt. Du får även köra moped klass I om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Vad är 12.00 AM?

AM betyder Ante Meridiem och är latin för ”före middag”. AM används således mellan midnatt och innan 12.00 mitt på dagen. PM betyder Post Meridiem och är latin för ”efter middag”. PM används för att ange tiden från 12.00 på dagen fram till midnatt.

Vilken tid är det morgon?

Morgon kan avse tiden omkring soluppgången då dagen inleds. Morgon kan vara förenat med inledandet av dagens samhällsverksamheter då många förflyttar sig under samma tidsrymd och verksamheter startar samtidigt, t. ex. på skolor och arbetsplatser.

Vilken tid på dygnet är morgon?

Vad står M för i AM?

Ante meridiem, a.m. eller AM, är latin för ’före middag’ (alltså förmiddag), och används i vissa språk och länder för att ange att ett klockslag tillhör dygnets första hälft, från midnatt till middag.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen