Nar sprangs ett bildack?

När sprängs ett bildäck?

Normalt däcktryck brukar ligga kring 2,5 bar. Däcket är konstruerat för att tåla betydligt mer än så, till exempel vid montering. Men går man upp rejält i tryck finns det förstås en bortre gräns när däckstommen brister. Vlad hade räknat med att fylla på 45–50 bar men däcket exploderar vid cirka 20 bar.

Hur mycket tryck tål ett bildäck?

Till exempel ett däck med standard belastningsindex ska tåla 2.4 bar, men det är vanligt att hitta sådana däck som tåler tryck upp till 3 bar. Dessa värden står i fordonets instruktionsbok och på klistermärket på dekalen av förardörren.

Vilken är den vanligaste orsaken till överhettning av däck Förutom hög hastighet och kraftiga inbromsningar?

För högt- eller för lågt lufttryck Däck med för lågt lufttryck kan påverka däckets livslängd, körkomfort, grepp och bromsförmåga. För lågt lufttryck gör att däcket sviktar onödigt mycket vilket leder till överhettning, högre rullmotstånd och onödigt slitage.

Hur hårt ska man pumpa bildäck?

Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men brukar vara någonstans runt 2.5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Vanligtvis hittar du en märkning på tanklocket eller vid förardörren vilket lufttryck som rekommenderas för just din bil, annars står det så klart i bilens instruktionsbok.

Varför sprängs däck?

Överhettas – ett däck som överhettas gör att trycket inuti däcket ökar, går det till en farlig nivå så riskerar däcket att explodera. Skräp & dåliga vägar – När du är ute och kör på vägen kan gropar, glas och riktigt ojämna vägar leda till att ett däck på sikt exploderar.

Kan man köra med lite luft i däcket?

Lufttrycket påverkar även hur länge du kan köra med däcken. För lågt lufttryck ökar däckslitaget och även risken för däckskador. – För lågt lufttryck gör att däckets slitbana blir för varm och därför slits den snabbare. Även däckkonstruktionen värms upp vilket ökar risken för skador, säger Emil Sundholm.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen