Nar ska man hissa flaggan?

När ska man hissa flaggan?

Från 1 november till och med 28(29) februari hissas flaggan klockan 09.00. Samtliga årets dagar halas flaggan ned vid solnedgången, senast klockan 21.00. Om flaggan är belyst får den vara hissad efter solens nedgång.

Är det olagligt att hissa svenska flaggan?

Mellan den 1 mars och den 31 oktober hissas flaggan kl. 08.00, men under resten av året hissas den först kl. 09.00. Detta är regler som rekommenderas att följa, men kom ihåg att det inte finns någon lag som förbjuder dig att ha flaggan hissad dygnet runt.

När ska flaggan hissas på midsommarafton?

Midsommaraftonen hissas flaggan klockan 18 och halas midsommardagen klockan 21. På självständighetsdagen och sådana valdagar när röstningen slutar efter solnedgången slutar flaggningen klockan 20.

Vad ska man göra med en gammal flagga?

När flaggan ska slängas respekt och att en gammal flagga inte ska ligga och skräpa eller användas till annat. Ett sätt är att klippa ner flaggan till enbart blå och gula tygbitar – då är det inte en flagga längre och tygbitarna kan slängas på lämpligt sätt.

Får svenska flaggan röra marken?

När flaggan hissas ska flaggduken bäras och inte röra vid marken, när den halas ska den vikas så att det gula korset döljs av det blåa i flaggan – och inte heller då får man låta flaggduken falla på marken.

Vilket håll ska Vimpeln sitta?

Vimpelns längd bör vara en tredjedel av flaggstångens höjd, det vill säga en vimpel på en 12 meter hög flaggstång bör vara 4 meter lång. När vimpeln är hissad ska det blåa fältet vara uppåt. En så kallad korsvimpel är inte godkänd och är även historiskt felaktig – avstå från användning.

Får man hissa andra länders flaggor i Sverige?

I Sverige finns inga regler om flaggning med utländska flaggor. Var och en har alltså rätt att flagga med de utländska flaggor man finner lämpligt. Vid svenska flaggdagar hissar främmande länders beskickningar och konsulat, samt utländska medborgare vanligen sitt eget lands flagga.

Kan man alltid flagga?

Utöver våra allmänna flaggdagar kan du naturligtvis ha dina egna flaggdagar och du kan givetvis flagga närhelst du så vill och känner för det! Flaggan bör hissas klockan 08.00 och halas vid solens nedgång, dock senast kl 21.00. Flagga hellre än att låt bli, även om du inte kan följa tiderna full ut!

Vilket datum hissas den sverigefinska flaggan?

Flaggdagar. Den 24 februari, som är Carl Axel Gottlunds födelsedag och tillika Sverigefinnarnas officiella dag.

Får man flagga när man fyller år?

Du bestämmer själv vilka dagar du vill flagga. Exempelvis kan du flagga när en familjemedlem fyller år, eller vid en speciell högtid. Det finns också vissa speciella flaggdagar då den enligt god sed bör hissas. Under andra dagar får du ha vimpel hissad och den får vara uppe dygnet runt utan belysning.

Hur kastar man en svensk flagga?

Flaggan skall vara hel och ren och med färgerna i behåll. Om en flagga inte längre är i användbart skick, bör den värdigt brännas eller lämnas till flaggtillverkaren för destruktion och absolut inte lämnas till soporna.”

Vad händer om flaggan nuddar marken?

Flaggan bör hissas kl 08:00 under tiden 1 mars – 31 oktober och kl 09:00 under tiden 1 november – 28(29) februari. Flaggan ska vara hel och ren. Blir den smutsig, går den att tvätta och om den går sönder, går den att laga. Vi har inga regler om att flaggan måste brännas om den till exempel nuddar mark.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen