Nar borjade vi med vinterdack i Sverige?

När började vi med vinterdäck i Sverige?

Lagen om skyldigheten att använda vinterdäck trädde i kraft den 1 oktober 1999 i Sverige. Världens första vinterdäck lanserades 65 år tidigare, år 1934.

När du ska byta däck upptäcker du att de är olika slitna?

Ska man har däck som är mer slitna på fram- eller bakaxeln? Det bästa är om alla fyra däcken är jämnt slitna. Är det skillnad i slitage mellan dina däck ska du ha de bästa däcken bak för att inte riskera att få sladd. Detta gäller oavsett om du har en bakhjulsdriven, framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven bil.

Hur funkar ett bildäck?

Som en tätning mellan fälg och däck sitter klinchen som i stort sett är en bunt med stålvajrar. Därefter har vi själva slitbanan som är en kombination av både naturgummi och syntetgummi. Gummi och mönster i ett däck är det som ger den dess egenskaper. Det finns många egenskaper som ett däck kan ha.

När är det krav att ha dubbdäck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Hur ser man att det är ett vinterdäck?

Dubbdäck är en typ av däck som kan användas på vintern. Det är vinterdäck som, förutom att de har ett grövre mönster liksom alla vinterdäck, är försedda med dubbar. Dubbarna består av små metallpiggar som sticker ut en liten bit från slitytan på däcket.

Vart monterar man sina minst slitna däck?

Varför? De bästa däcken ska sitta bak för att det kräver mindre av föraren att hantera sladd på framdäcken än bakdäcken. Detta betyder att man mininerar riskerna för att skaderna ska bli värre om olyckan är framme. De två slitna däcken ska placeras fram och de två bra däcken bak.

Var bör du placera de minst slitna däcken på din bil?

De bästa däcken bör sitta baktill För bästa säkerhet och körglädje så bör man placera de minst slitna däcken på den bakre hjulupphängningen. Undersökningar visar nämligen att bakhjulens väggrepp har större påverkan på körstabilitet än framhjulens grepp.

Vilka däck ska vara fram?

Ett enkelt sätt att ta reda på däckdimensionen är att titta på bilens registreringsbevis, där framgår vilken däckdimension som din bil registrerats med. Eventuellt står även vilka alternativa däckdimensioner som passar. Är du osäker på vilken däckdimension som sitter på din bil kan du själv ta reda på det.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen