Kan svenskar aka till Makedonien?

Kan svenskar åka till Makedonien?

In- och utresebestämmelser. Svenska medborgare behöver inget visum för transit genom eller vistelse i Nordmakedonien i upp till 90 dagar. För vistelse i Nordmakedonien i upp till 15 dagar krävs inte heller visering för personer med permanent uppehållstillstånd i ett EU-land.

När bytte Makedonien namn till Nordmakedonien?

Det grekiska parlamentet godkände 25 januari 2019 namnbytet till Nordmakedonien. Enligt överenskommelsen tillåts landets invånare dock att kalla sig själva makedonier och sitt språk makedonska.

Vilka behöver visum för att besöka Sverige?

Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill besöka Sverige (och de övriga Schengenländerna) i högst 90 dagar kan du behöva ansöka om visum. Visumet gäller oftast för inresa i alla Schengenländer. I undantagsfall kan visumet gälla enbart för vistelse i Sverige och/eller vissa Schengenländer.

Kan makedonska medborgare komma till Sverige?

Inreseförbudet innebär att en utlänning som reser till Sverige från en annan stat än en EES-stat eller Schweiz ska nekas inresa i landet och avvisas. Från detta görs ett antal undantag, bland annat gäller inreseförbudet inte för utländska medborgare som är bosatta i vissa länder.

Får svenskar åka till Serbien?

Svenska medborgare som reser till Serbien ska uppvisa svenskt pass. Utländska medborgare som är innehavare av hemlandspass och har uppehållstillstånd i ett EU-land eller giltig visering till Schengenområdet som täcker hela den planerade vistelsen i Serbien, kan resa till Serbien utan visum.

Vilket land tillhörde Makedonien?

Landet ligger på Balkanhalvön och gränsar i väst till Albanien, i norr till Kosovo och Serbien, i öst till Bulgarien och i söder till Grekland. Nordmakedoniens huvudstad heter Skopje. I september 1991 utropade landet sin självständighet från Jugoslavien, vilket erkändes i april 1993.

Vad hette Nordmakedonien tidigare?

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Vilka länder måste man ha visum till?

Snabbkoll visum för svenska medborgare

Land Visuminformation för svenska medborgare
Indonesien Affärer: Visum krävs Turist: Visum krävs Påbörja din Indonesien Visumansökan nu
Irak Affärer: Visum krävs Turist: Visum krävs Påbörja din Irak Visumansökan nu
Iran Turist: Visum krävs Påbörja din Iran Visumansökan nu

Vad krävs för att få visum till Sverige?

Att ansöka Du registrerar din ansökan om visum online via Migrationsverkets webbplats. Du bokar samtidigt en tid för ditt obligatoriska besök på ambassaden. Du hittar mer information om hur man ansöker och bokar en tid under ’Så ansöker du’.

Kan man åka genom Serbien?

In- och utresebestämmelser. Svenska medborgare som reser till Serbien ska uppvisa svenskt pass. Utländska medborgare som är innehavare av hemlandspass och har uppehållstillstånd i ett EU-land eller giltig visering till Schengenområdet som täcker hela den planerade vistelsen i Serbien, kan resa till Serbien utan visum.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen