Innehållsförteckning
Kan man söka universitet utomlands?
För dig som vill studera utomlands finns idag många olika alternativ. Du kan läsa en termin, ett år eller en hel examen på ett universitet eller högskola utomlands. Du kan studera en yrkesutbildning utomlands eller åka på språkresa och lära dig ett nytt språk i ett exotiskt land.
Vad krävs för att få en studentlägenhet?
För att kunna få en studentbostad är det många studentbostadsförmedlingar som kräver att du kan visa upp ett antagningsbesked från Universitets- och högskolerådet.
- Kolla med studentkåren.
- Adressändring.
- Bostadsbidrag.
- Hyra i andra hand.
Kan man få studentbostad?
För att ansöka om en studentlägenhet måste du vara över 18 år och kunna styrka dina studier genom antagningsbesked till högskola, universitet eller KY/YH-utbildning. Studierna ska avse minst 15 poäng per termin eller motsvarande. Distansstudier i eller utanför Stockholms län accepteras.
När ansöker man till universitet utomlands?
Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan till universitet utomlands senast 6 månader innan kursstart framförallt om du ska studera utan för EU då du behöver tid för att få underlag och ansöka om studentvisum och CSN. Detsamma gäller språkkurser på studentvisum i Japan.
Får man CSN om man pluggar utomlands?
Du kan ansöka om studiemedel när du ska studera utomlands på eftergymnasial nivå. Du som är över 20 år kan även ansöka om studiemedel för studier på gymnasienivå, till exempel språkkurser. Studiemedel består av bidrag och lån. Tänk på att det i nuläget kan ta lång tid få visum i vissa länder.
Kan man plugga utomlands efter gymnasiet?
Lugn, det finns såklart gott om möjligheter att plugga utomlands efter gymnasiet! Många svenska universitet och högskolor har samarbeten med skolor utomlands och erbjuder möjlighet att åka på utbyte i andra länder under studietiden. Det finns även flera skolor som inte kräver att du har högskolebehörighet.
Är det svårt att få studentbostad?
Det innebär att bara ca 23 procent av Stockholms studenter har möjlighet att få en studentbostad, och väntetiden i SSSB:s studentbostadskö är över ett år för ett korridorsrum, över 2 år för en studentetta och över 3 år för en studentlägenhet.
Hur får man studentbostad i Stockholm?
Var kan man leta?
- SSSB. https://www.sssb.se.
- Stockholms Bostadsförmedling. https://bostad.stockholm.se/sa-gar-det-till/boendetyper/studentboende/
- Akademisk kvart. https://www.akademiskkvart.se.
- Bostad Direkt. https://www.bostaddirekt.com/
- Blocket. https://www.blocket.se/
Får man bo flera i en studentlägenhet?
Studentetta är en liten lägenhet där man har badrum och kök, eller kokvrå, i lägenheten. Studentettorna är generellt mellan 20 och 30 kvadratmeter och är tänkta att vara bostad för en person, även om det är tillåtet att bo två. Lägenheterna varierar i storlek från ett till fem rum och kök.
Måste man ha bra betyg för att plugga utomlands?
När du ansöker till en språkskola utomlands behöver du inte skicka in några betyg. Det enda undantaget är om du vill studera med studentvisum i länder som Japan eller Korea. Betygen behöver dock inte vara bra. Om du tar en språkkurs på ett universitet kan du också behöva skicka med dina gymnasiebetyg på engelska.
Hur mycket får man i CSN utomlands?
Du har möjlighet att låna pengar från CSN för att täcka utgifter för resor till och från din studieort utomlands. Maxbeloppet per halvår som du kan låna är 4760 kr för studier inom EU/EES eller i Schweiz och 14 280 kr för studier utanför EU/EES eller Schweiz.