Kan man overvintra basilika?

Kan man övervintra basilika?

Övervintra basilika inomhus Visst kan du odla en fin basilikaplanta vidare inomhus under vintern. Eftersom den inte trivs när det blir kyligt ute behöver den komma in när temperaturen regelbundet börjar ligga under ca 15 grader. För att den ska trivas inomhus vintertid behöver den stå under en växtlampa.

När kan man odla basilika?

Såtid: Mars, då ljuset är tillräckligt. Odlas också inomhus under vinterhalvåret med växtbelysning, trivs i hydrokultur. Sådjup: Ljusgroende, 0-1/2 cm. Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik, näringsrik jord.

Är basilika en perenn?

Basilikan är en ettårig växt, som trivs bäst i en kruka i ett varmt och soligt fönster. Det går också bra att odla basilika på altanen eller balkongen i soligt läge, men den är känslig för kyla, så var noga med att temperaturen nattetid överstiger 15 grader.

Hur får jag min basilika att växa?

För att få rejäla och täta basilikaplantor är det viktigt att ge både frön och plantor värme, värme och åter värme. Basilikan älskar värme och odlas därför bäst i kruka som får stå varmt och ljust. Basilikan vill också ha mycket vatten för att trivas. Se därför till att den alltid har fuktig jord (men inte genomblöt).

Varför kan man inte odla basilika i Norden?

Så frön inomhus tidigt på våren. Man kan odla basilika på friland i sydligaste Sverige men då krävs det en solig och varm sommar för att det skall lyckas. Ett vindskyddat läge är också ett måste eftersom stjälkarna är mjuka och ömtåliga. Basilikan står gärna i lite mer näringsrik jord än andra kryddväxter.

Kan man ta sticklingar av basilika?

Ett annat sätt att odla basilika är att föröka den med sticklingar. Det är mycket enklare än många kanske tror. Om du har en frösådd favoritbasilika eller om du har en ’köpebasilika’ kan du använda den för att komma igång med egen sticklingsförökad basilika.

Hur hög kan en basilika bli?

Basilika är en värmekrävande växt som blir ca 35 cm hög. Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Blommorna är små, oansenliga och vita/rosa till färgen. Egentligen är basilika flerårig, men odlas hos oss som ettårig.

Hur får man frön från basilika?

Visa fröer släpper ur sina frökapslar lättare än andra. Ett smidigt sätt att få fröerna ur kapseln är att klippa av frökapslarna och lägga dem i exempelvis en papperspåse. I påsen kan du krossa frökapslarna lite försiktigt och därefter skaka runt för att få fröerna att trilla ur.

Är det nyttigt med basilika?

Basilika innehåller oljor som anses ha antiinflammatoriska egenskaper och kan lindra tarminflammationer och ledgångsreumatism. Kryddan har också antibakteriella egenskaper samt innehåller magnesium som har en lugnande effekt på muskler och blodkärl.

Vad kostar en kruka basilika?

Basilika Kruka Jfr-pris 627.14 kr/kg.

Varför blommar basilika?

Basilikan älskar värme, vatten och näring En blommande basilika kommer att lägga sin energi på blomningen istället för att bilda nya blad. Blommorna är dock ätbara och dessutom otroligt vackra. Har du flera krukor kan du hålla några plantor kort medan du låter andra gå i blom.

Varför slokar min basilika?

Man kan köpa färsk basilika i kruka för en billig peng på de flesta mataffärer, men som ni säkert vet håller den inte så länge. Den slokar efter bara någon dag trots att man vattnar den och ställer den ljust. Det är på grund av att plantorna drivs upp för snabbt hos odlarna och det är alldeles för små krukor.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen