Kan man ga pa Saturnus ringar?

Kan man gå på Saturnus ringar?

Hösten 2009 upptäcktes med hjälp av Spitzerteleskopet ytterligare en ring i samband med månen Phoebes bana långt utanför de tidigare kända ringarna….Saturnus ringar[redigera | redigera wikitext]

Planetarisk ring
Saturnus ringar fotograferade från sonden Cassini
Upptäckare Galileo Galilei
Upptäckt år 1610
Ringdata

Vad är Saturnus ringar gjorda av?

Saturnus är en så kallad gasjätte som består av bland annat väte och helium. Det går alltså inte att landa på planeten. Men faktum är att det i planetens mitt finns en kärna av sten som är ungefär lika stor som planeten jorden. Trycket på denna kärna är dock enormt och temperaturen är ungefär 11 700 grader Celsius.

Hur gammal är Saturnus ringar?

Den nya uppskattningen visar nu att ringarna är relativt unga – de beräknas ha uppkommit för mindre än 100 miljoner år sedan, kanske till och med så nyligen som för 10 miljoner år sedan.

Finns det andra planeter än Saturnus som har ringar runt sig?

Om man ser rakt på ringarna är det svårare att se ringarna än om de lutar(se bild 3.). Det finns fyra planeter(Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus), en dvärgplanet(Haumea) och en asteroid(10199 Chariklo) med bekräftade ringar i vårt solsystem.

Hur kom Saturnus till?

Saturnus och de övriga gasjättarna måste ha bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet. Man vet dock inte hur det gick till. I likhet med alla de andra planeterna bildades Saturnus av rester från det gasmoln och det rymdstoft som givit upphov till solen. Det finns två teorier om hur gasjättarna bildades.

Vad är Saturnus omkrets?

378 675 km
Saturnus/Omkrets

Vilket år upptäcktes Saturnus?

Galileo Galilei var den första att observera den genom ett teleskop år 1610. Han såg planeten när ringarnas läge fick planeten att se ut som tre planeter i en klump, vilket gjorde dåtidens forskare mycket förbryllade. Saturnus har 95 gånger så stor massa som jorden och har nio gånger så stor diameter.

Vad heter ringen runt en planet?

Medan Saturnus ringar är 272 692 kilometer breda är de bara cirka 100 meter tjocka – samma avstånd som längden på en fotbollsplan. Saturnus ring består av miljontals isiga partiklar som tros variera från dammkornsstorlek till så stora som ett mindre hus.

Hur många ringar har Mars?

Även om Mars inte har någon ring idag kommer den troligen att få det när dess måne Phobos kommer alltför nära Mars och bryts sönder till en ring.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen