Kan man forsakra en bil som man inte ager?

Kan man försäkra en bil som man inte äger?

I försäkringsvillkoren står det att försäkringen bara gäller för den som faktiskt äger bilen. Ägare är den som verkligen äger fordonet och har ett intresse av att försäkra det. Med ägare menas den som drabbas ekonomiskt vid en skada och kan bestämma om fordonet till exempel ska säljas.

Måste det vara bilägaren som står på försäkringen?

– För att en bilförsäkring ska gälla behöver man vanligen vara både bilens verkliga ägare och huvudsakliga brukare. Trots det händer det att folk låter en förälder eller äldre kompis stå som ägare och försäkringstagare på bilen för att få ner priset på försäkringen.

Kan man försäkra en mc utan körkort?

Självklart kan man helförsäkra en hoj utan körkort.

Hur vet jag vad jag har för försäkring på bilen?

Har du glömt hos vilket försäkringsbolag du tecknat din bilförsäkring, kan du se vilket bolag du har försäkringen hos på Transportstyrelsens webbplats. Nu kan du se uppgifter om ditt fordon, men för att se vilket försäkringsbolag du har måste du klicka på “Visa alla fordonsuppgifter” och sedan välja “Försäkring”.

Kan någon annan köra min bil?

Ja, försäkringen gäller för de som bor på samma adress. Du kan också låna ut din bil tillfälligt utan ersättning till någon annan, men grundregeln är att du som försäkringstagare är bilens huvudsakliga förare. Kom ihåg att det är samma villkor och aktsamhetskrav som gäller oavsett vem som kör bilen.

Får mina barn köra min bil?

Om du vill låna ut fordonet till din son är det först viktigt att tänka på att han uppfyller de kraven som ställs på honom för att köra bilen (ålder, körkort m.m.). Om det emellertid enbart rör sig om några enstaka gånger som sonen lånar bilen, brukar de flesta försäkringsbolagen inte invända.

Kan man äga en bil och någon annan står på försäkringen?

En bil får inte registreras på andra familjemedlemmar för att få ner försäkringspremien. Endast den registrerade ägaren till fordonet kan stå som försäkringstagare.

Kan man köra någon annans bil?

Kan man försäkra en bil utan körkort?

Om en bil kan försäkras eller inte hänger inte på körkortet. Alla bilar som är påställda måste vara försäkrade med minst en trafikförsäkring och stå på ägaren av bilen. I och med att man kan teckna en försäkring utan att ha körkort så kan du alltså göra det om ditt körkort är utländskt.

Kan man köpa mc utan körkort?

Svar: Nej du kan inte provköra motorcykeln om du köper den via en firma, dom kräver att man visar körkort innan man får provköra den, precis som dom gör när man köper en bil.

Vad ingår i helförsäkring bil Dina försäkringar?

En halvförsäkring innehåller trafik-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. En helförsäkring innehåller dessutom en vagnskadeförsäkring som täcker skador på din bil även om du själv råkar skada din bil.

Vad ingår i min bilförsäkring?

I en vanlig bilförsäkring ingår alltid den obligatoriska trafikförsäkringen. Den ersätter alla personskador och sakskador som orsakats med bilen. Om försäkringen ska täcka skador på din bil så behöver du även en halvförsäkring eller helförsäkring. Bilförsäkringar är relativt lika i sitt upplägg.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen