Kan jag gifta mig med vem jag vill?

Kan jag gifta mig med vem jag vill?

Det finns en lag som heter äktenskapsbalken, och i den står det vad som gäller när du vill gifta dig: Du måste ha fyllt 18 år. Du bestämmer själv om du ska gifta dig och vem du ska gifta dig med. Du får inte gifta dig med din förälder, morförälder eller farförälder eller ditt helsyskon.

Vilka papper behövs för vigsel?

Inför en vigsel i Sverige måste du ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Du får gifta dig i Sverige även om du inte är bosatt i Sverige. När hindersprövningen är klar får du ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg av Skatteverket. Dessa ska du lämna till vigselförrättaren.

Hur lång tid tar det innan man blir registrerad som gift?

Hur lång handläggningstid har Skatteverket för handlingar till äktenskapsregistret? Det tar ca två veckor innan du får tillbaka din registrerade ansökan om du har betalat ansökningsavgiften, ni båda har undertecknat ansökan och ärendet är rätt skött i övrigt.

Hur gör man om man vill gifta sig borgerligt?

Väldigt fritt upplägg. Eftersom en borgerlig vigsel sker helt utan religiösa inslag ingår det inga psalmer, böner eller andra obligatoriska bibeltexter under vigseln. Ringarna välsignas heller inte vilket innebär att det är helt valfritt om man vill växla ringar eller inte.

Hur blir man registrerad partner?

Vill du och din partner gifta er eller registrera ert partnerskap ska ni ansöka om hindersprövning och tala om vilket efternamn var och en ska bära i äktenskapet. Skicka uppgifterna till Skatteverket som har hand om folkbokföringen.

Vad ska man tänka på när man gifter sig?

Checklista: 5 tips när du ska gifta dig

  1. Praktiskt att tänka på före vigseln.
  2. Skriv äktenskapsförord och testamente.
  3. Se till att få en jämställd ekonomi och pension.
  4. Se över ert försäkringsskydd.
  5. Skaffa en framtidsfullmakt.

Varför behövs hindersprövning?

Om ni båda är svenska medborgare och ska gifta er i Sverige gäller följande: Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er.

Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera skilsmässa?

Skatteverket registrerar äktenskapsskillnaden i folkbokföringen från och med det datum domen har vunnit laga kraft. Som svar på din fråga ska detta alltså ändras i folkbokföringen tre veckor efter det att domen har vunnit laga kraft.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen