Kan det finnas liv pa Jupiter?

Kan det finnas liv på Jupiter?

Forskarna försöker fastslå om det kan finnas liv på Jupiters istäckta måne Europa. Sedan tidigare har man funnit vatten under isen, men nu har man tagit fram nya mätmetoder för att till exempel se hur stor salthalten är i havet. Det kan ge ny information om livsvillkoren där.

Hur lång tid tar det att åka till månen Europa?

Det skulle ta cirka fem år för en vanlig rymdsond att färdas från jorden till Europa.

Hur är miljön på Jupiters måne Europa?

Europa, en av Jupiters månar, har under en tid förbryllat forskarna med en liten böj i månens magnetfält. Så plymer av vatten på Europa kan alltså innebära att det finns förutsättningar för liv där.

Hur varmt är det på Jupiter?

Jupiter är den största planeten i vårt solsystem med en diameter på ca 143 000 km. Den yttre atmosfären är ca 1 000 km djup och temperaturen är ca – 140° C i molntopparna.

Vilka planeter kan det finnas liv på?

Här kan det finnas liv

  • Mars. Mars är den planet i vårt solsystem som är mest lik jorden.
  • Europa. Jupiters måne Europa som upptäcktes av astronomen Galileo Galilei på 1600-talet har länge varit intressant för sökandet efter utomjordiskt liv.
  • Enceladus.
  • Titan.

Finns det vatten på Jupiter?

Astrofysiker har undersökt molnen i den stora röda fläcken som är en storm som har härjat på Jupiter i minst 150 år. Här fann de tecken på att det är moln med stora mängder flytande vatten.

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Tiden det tar att ta sig från jorden till månen beror på hur effektiva motorer farkosten som reser dit har och hur mycket bränsle som används. Apollo 11, den första bemannade resan till månens yta, tog från start till månlandning 102 timmar 45 minuter.

Kan man se Jupiters ringar?

Jupiters ringar[redigera | redigera wikitext] Jupiters ringar är ett ringsystem som kretsar runt planeten Jupiter. Det var det tredje ringsystemet som upptäcktes i solsystemet efter Saturnus’ och Uranus’ ringar.

Vad heter Jupiters största måne?

Om du väger 50 kg på jorden skulle du väga runt 127 kg på Jupiter. Jupiter har fler månar än någon annan planet i solsystemet – över 60 stycken år 2008. I januari 1610 såg Galileo de fyra största – Io, Europa, Ganymeder och Callisto – när han använde ett enkelt teleskop som han byggt själv.

Hur många jordklot skulle få plats i Jupiter?

Jupiter har mer massa än alla andra planeter tillsammans och en diameter elva gånger så stor som jordens. I ett teoretiskt experiment skulle mer än 1300 jordar få plats inuti Jupiter. Till skillnad från de inre stenplaneterna består de yttre planeterna i stort sett av gas.

Vad har Jupiter för medel densitet?

Jupiter

Omloppsbana
Massa 1,8986×1027 kg 317,8 gånger jordens
Medeldensitet 1,326 g/cm³
Ytgravitation (ekvatorn) 24,79 m/s² 2,528 g
Flykthastighet 59,5 km/s

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen