I vilken varldsdel ligger Syrien?

I vilken världsdel ligger Syrien?

Asien
Syrien/Kontinent

Syrien (arabiska: سورية), formellt Syriska arabiska republiken, alternativt Syriska arabrepubliken (arabiska: الجمهورية العربية السورية), är ett land i västra Asien och gränsar till Libanon i väst, Turkiet i norr, Irak i öst, Jordanien i syd och Israel i sydväst.

Var Syriens huvudstad?

Damaskus
Syrien/Huvudstäder

Vad ligger Damaskus?

Damaskus (arabiska: دمشق, Dimashq eller الشام, ash-Shām) är huvudstaden i Syrien. Staden utgör en egen administrativ enhet, Madinah Dimashq, på samma nivå som landets provinser. Detta inkluderar Yarmuk (ett flyktingläger i stadens utkant) och hade cirka 1,7 miljoner invånare 2009.

Var ligger Golan?

Golan ligger strategiskt mellan Libanon, Syrien och Israel. På Hermonbergets västra sida ligger Shebaagårdarna, ett omtvistat område som Israel ockuperar och som Libanon gör anspråk på, vilket triggat Hizbollah till gränsräder. Men längre österut, där Syriens militär står nära den israeliska, är det lugnt.

Vilket språk talar man i Syrien?

Arabiska
Syrien/Officiella språk

Vad är typiskt för Syrien?

Trots att Syrien är starkt dominerat av islam och religiösa frågor har spelat stor roll för landets politik, har staten formellt varit sekulär (icke-religiös) ända sedan självständigheten 1941. Majoriteten av araberna liksom flertalet kurder tillhör islams huvudriktning sunni.

Vad tror alawiter på?

Alawiterna bekänner sig till en gnosticistisk tolkning av islam. Muhammeds kusin och svärson Ali har fått en än större och närmast gudomlig status hos alawiterna, vilket är bakgrunden till deras namn och koppling till shia-grenen av islam. Deras dogm har även likheter till ismailiternas lära.

Vilket land tillhör Golanhöjderna?

Israel ockuperade de syriska Golanhöjderna 1967 och har sedan 1981 hävdat att området är israeliskt. Men FN:s säkerhetsråd har däremot beslutat att Golanhöjderna tillhör Syrien och måste återlämnas.

Vad hette Israel förr?

År 636 erövrades landet av araberna i den islamiska expansionen och judar och kristna i landet fick status som dhimmi. De arabiska erövrarna fortsatte att använda namnet filastin som motsvarighet till det tidigare namnet.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen