I vilken varldsdel ligger Gronland?

I vilken världsdel ligger Grönland?

Nordamerika
Grönland/Kontinent

Landet ligger på den nordamerikanska kontinenten, men rent geopolitiskt är ön en del av Europa. Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009.

Vart ligger Greenland?

Grönland (grönländska: Kalaallit Nunaat; danska: Grønland) är världens största ö, belägen mellan Norra ishavet och Atlanten, öster om Kanadas arktiska öar. Över tre fjärdedelar av ön är täckt av is, vilket är världens enda inlandsis utanför Antarktis.

När tog Danmark över Grönland?

Danmark gjorde ön till sin koloni, en status den hade fram till 1953, men för att inte bli upptagen på FN:s lista över ”icke självstyrande områden” fick Grönland 1953 danska lagar, och 1979 ”hjemmestyre” (självstyre), liknande Färöarnas. 1985 lämnade Grönland EEC, där Danmark gått med 1973.

När kom eskimåerna till Grönland?

Svar: Den norske vikingen Erik Röde seglade västerut från Island år 985 och kom till Grönland.

Vad kallas människorna som bor på Grönland?

På Grönland kallar sig människorna för grönländare eller, i växande omsträckning, kalaalliit. Undantaget är Thule på nordvästra Grönland där världens nordligaste befolkning lever.

Hur stor area har Grönland?

2 166 000 km²
Grönland/Yta

Vilken stad kallas Nuuk?

Nuuk är Grönlands största stad med 16 181 invånare (2012). Staden grundades 1728 av den dansk-norska prästen Hans Egede, som skickades till Grönland av den danska kungen för att hitta nordmän.

Vem bor på Grönland?

På Grönland kallar sig människorna för grönländare eller, i växande omsträckning, kalaalliit. Undantaget är Thule på nordvästra Grönland där världens nordligaste befolkning lever. De kallar sig för inughuit, men har i många böcker och dokumentärfilmen fått namnet polareskimåer.

Vilket språk talar man på Grönland?

Den politiska och administrativa eliten i Grönland talar främst danska, medan majoriteten av befolkningen talar grönländska. Detta väcker den demokratiska frågan om ett land kan styras på ett språk som endast talas av en minoritet av befolkningen.

Har Inuitiskt påbrå?

Inuiterna, som har en språklig gemenskap, är en av de två större folkgrupper man brukar syfta på när man talar om eskimåer; den andra är yupikerna som lever i de arktiska delarna av Ryssland och i Alaska, och som tillhör en annan språkgrupp. Inuiterna talar flera språk, däribland grönländska och inuktitut.

Var finns eskimåer?

Eskimåerna, som de oftast kallas av omvärlden, är det största av de cirkumpolära folken, minst 125 000 människor räknas dit och de flesta bor i Alaska och på Grönland.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen