Hur snabbt aldras dack?

Hur snabbt åldras däck?

Gummiblandningen i däckets slitbana hårdnar med tiden, vilket förändrar däckets egenskaper. Den allmänna uppfattningen i däckbranschen är att däck som inte används och förvaras korrekt behåller sina ursprungliga tekniska egenskaper i upp till fem år. Därför kan däck tillverkade upp till fem år tidigare säljas som nya.

Hur vet man om vinterdäcken är bra?

Köp nya vinterdäck när mönsterdjupet är fyra millimeter. Vid däckbyte bör mönsterdjupet vara drygt fem millimeter för att däcken ska ge bra grepp under hela vintern. Mönsterdjupet kan enkelt kollas med hjälp av ett femkronors mynt. På vintern bör lufttrycket vara 0,2 bar (20 kPa) större än på sommaren.

Hur länge håller Michelin däck?

Efter fem års användning av däcken ska de noggrant kontrolleras, minst en gång om året, av en däckexpert. Av säkerhetsskäl rekommenderar Michelin att däck som är äldre än tio år, från och med tillverkningsdatum, byts ut mot nya däck.

Hur ser man om det är dubbdäck?

Dubbarna kan vara slitna och mönstret dåligt, Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter enligt lagen, men experterna rekommenderar att du byter vid 5 millimeter. Dubbarna ska sticka ut minst 1–2 mm och skarpa i kanterna, inga dubbar får fattas. Med tiden blir gummit hårt och greppet sämre.

Hur mäts mönsterdjup på däck?

Så mäter du mönsterdjupet Du kan även mäta mönsterdjup på däck med hjälp av en vanlig linjal, en tumstock eller till och med en femkrona. Vissa däcktillverkare förser däcken med en inbyggd slitagevarnare som tydligt visar när det är dags för ett däckskifte.

Vad ska jag ha för däck till min bil?

Är du osäker på vilken däckdimension som passar din bil kan du ta hjälp av informationen på din bils registreringsbevis. Du kan även titta på däcksidan på dina nuvarande sommar- eller vinterdäck för att se vilken däckdimension (exempelvis 205/55 R16) som passar din bil.

Vilka sommar däck håller längst?

I toppen hittar vi Nokian Hakka Blue 2 på första plats och Continental PremiumContact 6 på andraplats. De ger Continentals däck 9,1 poäng av 10 möjliga vilket är väldigt bra.

Hur många mil håller ett däck?

Sportbilen kanske kör 2 000 mil på sina däck, medan Polon rullar 7 000 mil. – Generellt säger vi 4 000–5 000 mil i snitt för ett sommardäck på en vanlig personbil.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen