Hur skyddar man sig bast mot solen?

Hur skyddar man sig bäst mot solen?

Det bästa sättet att skydda sig mot solens skadliga UV-strålning är att använda kläder. Ta därför gärna med en extra långärmad skjorta för strandlivet när du åker på solsemester. Med kläder får du ett pålitligt skydd eftersom textilier absorberar både UVA- och UVB-strålning. Kläder är alltid bra som solskydd.

Hur mycket skyddar kläder mot solen?

Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon. Vill du vara säker på att kläderna skyddar bra ska du välja tätt vävda tyger – de flesta plagg motsvarar nämligen bara en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30.

Varför ska man använda solskydd?

Solskydd är viktigt för huden om du vill undvika att bränna dig och skydda dig mot de negativa effekterna av UV-strålning. Att använda solkräm med rätt solskyddsfaktor är en av de viktigaste delarna i ett bra solskydd.

När ska man undvika solen?

Undvik att vara i solen när den är som starkast mitt på dagen (klockan 11–15). Skydda kroppen med kläder. Använd också hatt med brätte och gärna solglasögon. Skuggan är ett bra solskydd och kan minska solens UV-strålning med upp till hälften.

Vilken färg på kläder skyddar bäst mot solen?

Svart ger generellt bättre skydd mot den skadliga uv-strålningen. (En vit t-shirt har en solskyddsfaktor på cirka 7 och ger alltså inte ens lika bra uv-skydd som en bra solkräm.) Vitt däremot skyddar bättre mot värme.

Vad i solkräm skyddar mot solen?

Det är viktigt att välja en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. SPF betyder att solkrämen skyddar mot UVB-strålar. För optimalt skydd ska du leta efter en liten ring som det står UVA i, det betyder att minst en tredjedel av skyddet är mot UVA-strålning.

Hur mycket skyddar en vit t-shirt mot solen?

– En vit t-shirt har en solskyddsfaktor på cirka 10 SPF. En mörk bomullsskjorta en solskyddsfaktor på cirka 50 SPF. Mörka plagg skyddar bättre än ljusa, desto tätare tyg desto bättre skydd. Tänk på att du ändå kan bränna dig med kläder, så använd solkräm även om du är fullt påklädd.

Är solkräm farligt?

Solskydd innehåller inga hälsoskadliga ingredienser som kan orsaka skada på din hud eller hälsa. Skillnaden på naturligt/ekologiskt solskydd och ”vanligt” solskydd är att det används fysikaliska UV-filter som titandioxid och zinkoxid.

Varför ska man ha solkräm i ansiktet?

För att motverka solåldrande är det bra att använda produkter med hög SPF just i ansiktet. Egenskaperna hos en ansiktskräm är speciellt anpassade för ansiktet och oftast är förpackningen mindre så att den är lätt att ta med. Men självklart går det bra att använda vilken typ av solkräm som helst.

Vilken tid på dagen tar solen mest?

Mellan 11-14 sommartid i Sverige, är det mest intensitet av det kortvågiga ljuset (UVB). Det minskar sedan kraftigt och är mycket lägre klockan fyra, det är därför man inte bränns så lätt då. Långvågigt (UVA) ljus, når däremot jordytan ungefär oförändrat under dagen.

Är det farligt att vara i solen om man inte bränner sig?

Endast om man bränner sig ökar risken för cancer Barn ska därför aldrig sola. Men faktum är att ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer även utan att bränna sig.

Vilken färg stöter bort värme?

Synlig strålning från solen Solen avger både synlig strålning och värmestrålning. Vit klädsel både reflekterar och släpper igenom mer synlig solstrålning än svart. Den synliga strålning som absorberas av kläderna eller passerar igenom dem till huden omvandlas till värme.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen