Hur paverkar sma hjul bransleforbrukningen?

Hur påverkar små hjul bränsleförbrukningen?

Smala däck billigare, breda ser bättre ut Väljer du bredare däck än tidigare så kommer bränsleförbrukningen att öka något. Delvis handlar däckdimension om utseende, allmänt anses att breda däck ser bättre och sportigare ut än smala däck. – Vill du ha större fälgdiameter så ska däcken ha lägre profil.

Kan man ha olika bredd på däck?

– Nej. Du kan om du vill köra med exempelvis 255/35/20 fram och 275/30/20 bak. Så länge slutsiffran och rullomkretsen hålls inom den 5% graden är det okej. För dig som tänkt köra med exempelvis 20 tum fram och 22 tum bak förblir svaret något helt annat.

Kan man ha olika däck på samma axel?

Om det däremot inte går att undvika att använda däck av olika typer, på grund av bristande tillgänglighet eller av ekonomiska skäl, är det möjligt att blanda däck av olika märken och slitbanemönster – men bara så länge du monterar däck med samma slitbanemönster och märken på samma axel.

När ska man byta fälgar?

Det är både lagkrav och väglaget som avgör när du ska byta däck. Enligt trafikförordningen måste man använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag, vilket är något som polisen avgör.

Kan man ha mindre däck?

Du behöver inte frukta den tyska polisen för den föreslagna dimensionen är godkänd för din bil. Man får sätta på en annan fälgstorlek och däcksdimension om rullomkretsen inte avviker mer än fem procent från originaldimensionen och de nya hjulen får förstås inte heller påverka bilens körsäkerhet.

Kan man ha olika mönster på däck?

Personbilars samtliga däck ska vara av samma typ och man får inte blanda dubbdäck, dubbfria vinterdäck och sommardäck på bilen. Det rekommenderas att använda samma fabrikat/modell av däck på bilens alla fyra hjul, men om man ska blanda olika bör man åtminstone ha samma på samma axel.

Vilka fälgar passar till vilka däck?

Korrespondenstabell storlekar däck / fälgar

Fälgbredd Minimal bredd på däck Rekommenderade däckbredder
6.5 185 195 eller 205
7 195 205 eller 215
7.5 205 215 eller 225
8 215 225 eller 235

Var ska de bästa däcken placeras fram eller bak?

Undvik alltid stora skillnader i slitage mellan däcken. Har du ändå skillnad skall alltid bästa däcken sitta bak. Annars riskerar du sladd med rotation som följd. Ett fordon är byggt för att i första hand skydda vid krock framifrån och fungerar mycket sämre från sidan.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen