Hur manga sprak talas i Guatemala?

Hur många språk talas i Guatemala?

I landet talas 21 distinkta mayaspråk, främst på landsbygden, tillsammans med flera icke-mayanska indianspråk, som till exempel det självständiga xinca, och garifuna, ett arawakanspråk som talas vid den karibiska kusten. Enligt Decreto Número 19-2003 klassas 23 språk som nationalspråk.

Vilken världsdel tillhör Guatemala?

Nordamerika
Guatemala/Kontinent

Vad är Guatemala känd för?

Guatemala är fullt av charmiga kontraster. Utforska forntida ruiner i grönskande regnskog, byar vid foten av vulkaner och mayaindianernas uråldriga seder. Landets huvudstad, Guatemala City, är känd för sina gallerier, museer och sitt nattliv.

Var finns Guatemala?

Guatemala ligger i nordvästra Centralamerika och är till ytan som en fjärdedel av Sverige. Landet har ett kort kustavsnitt mot Karibiska havet i öster och en längre kust mot Stilla havet i söder.

Hur är kulturen i Guatemala?

Arvet från de antika mayacivilisationerna är rikt. Det syns på den stora mängden arkeologiska lämningar och, inte minst, i den samtida mayakulturen. Trots århundraden av förtryck har mayakulturen överlevt och utvecklats.

Vad heter huvudstaden i Guatemala?

Guatemala City
Guatemala/Huvudstäder

Guatemala City[redigera | redigera wikitext] 1 500 m ö. h. Guatemala City, spanska Ciudad de Guatemala, officiellt La Nueva Guatemala de la Asunción men av lokalbefolkningen ofta bara kallad Guatemala eller Guate, är huvudstaden och den största staden i Guatemala.

Vad exporterar Guatemala?

USA har länge haft ett stort ekonomiskt och politiskt inflytande i landet. I början av 1900-talet etablerade sig det amerikanska United Fruit Company i Guatemala och började odla kaffe och bananer. Än i dag är dessa jordbruksprodukter viktiga exportvanor och sysselsätter ungefär hälften av den arbetsföra befolkningen.

Vad är Guatemalas nationalrätt?

En typisk guatemalansk måltid består av svarta bönor, ris, tortillas och biff eller kyckling. En lokal rätt är plato chapin, vilket är strimlor av biffstek, små handgjorda majstortillas , traditionella svarta bönor, ris, gräddfil och tjock, smakrik guacamole.

Är Guatemala ett land?

Guatemala tillhör de latinamerikanska länder som har störst andel ursprungsfolk bland sina invånare. Närmare hälften av guatemalanerna tillhör maya, som indelas i 22 olika folkgrupper. Resten är i huvudsak av blandat ursprung.

Vad odlar man i Guatemala?

De flesta är småbönder som odlar för eget husbehov eller för hemmamarknaden. Basgrödorna är majs och bönor. Jordfördelningen är mycket skev. Många jordlotter, inte minst på höglandet, är för små för att försörja en familj.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen