Hur manga ar ar tomten?

Hur många år är tomten?

Enligt folkmytologin härstammar tomten från byn Myra som ligger i dagens Turkiet. Den turkiske tomten hette Nikolaus och runt år 270 efter Kristus så blev han biskop i det östromerska riket. Han gjorde sig känd för sin givmildhet. Till exempel la han mynt i de fattigas skor på natten.

Vart är tomten?

Finländarna är av den fasta övertygelsen att jultomten bor i Finland. På finlandssvenska kallas han förresten oftast för julgubben. Rovaniemi är jultomtens officiella hemstad som turister kan besöka. Men frågar man finländska barn var jultomten bor så är svaret Korvatunturi i Lappland.

Vad kommer tomten ifrån?

Alla vet vi att den riktiga Tomten – eller Julgubben som han kallas på finlandssvenska – kommer från Finland. Vad alla däremot inte vet är att det är möjligt att träffa honom personligen när som helst under året. Jultomtens officiella kontor, som finns vid den hemlighetsfulla norra polcirkeln, är öppen för alla.

Vad säger man om man är jultomte?

I juletid dyker det upp många tomtar och visst skrattar de allt oftare rätt amerikanskt? Ho Ho Ho, säger var och varannan tomte nuförtiden.

När kom tomten?

Jultomtens tydligaste ursprung är Sankt Nikolaus – en givmild biskop som levde i Turkiet på 300-talet. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från prostitution genom att kasta pengar till dem genom skorstenen.

När började vi med tomten?

Den svenska jultomten, som är en blandning av amerikanska Santa Claus och gårdstomten/hustomten i gammal svensk folktro, importerades som tradition till Sverige från USA under 1800-talet, och besöker ofta hemmen på eftermiddagen eller kvällen, vanligtvis efter TV-programmet Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul ( …

Vilken färg hade tomten från början?

Jultomten var blå Ända sedan gammalkyrklig tid har den blå färgen symboliserat hoppet. Därför var historiens jultomte i stor utsträckning mörkblå, vilket också är den färg som den ryske Fader Frost föredrar.

Var finns tomten i Finland?

Rovaniemi är Jultomtens officiella hemstad och du kan besöka stadens berömdaste invånare under årets alla dagar i Jultomtens by, Santa Claus Village, som ligger precis vid norra polcirkeln i Lappland. Jultomtens ursprungliga hem finns i Korvatunturi (”Öronfjället”) i finska Lappland.

Vad äter tomten?

När julnatten närmade sig skulle även tomten få sitt – gärna gröt med en rejäl klick smör. Julbrasan berättade om den kommande skörden och halmen gav kraft åt djuren.

Vad ska man säga när man är tomte?

Sveriges Tomtegille ger sina bästa tips! För det första: Du måste kunna uttrycka ”Ho-ho-ho” och säga ”Finns det några snälla barn här?” med djup, varm och vänlig röst. Därtill bör du i övrigt ha ett vårdat språk, vara nykter och rökfri och ha ett allmänt gott uppträdande.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen