Hur man tranar upp sin uthallighet?

Hur man tränar upp sin uthållighet?

Här är några exempel på hur du kan öka din löpträning.

  1. Öka antalet löppass. Om du till exempel springer två gånger i veckan, öka då till tre.
  2. Spring längre pass. Löpning handlar om att öka sin uthållighet och hjärtats förmåga att syresätta och pumpa runt blodet.
  3. Börja med tempoträning.

Varför skall du träna uthållighet?

Då behöver vi kraftverket i muskelcellen, mitokondrien och kapillärerna som transporterar det syrerika blodet till muskeln. Både mitokondrier och kapillärer blir det fler av när vi uthållighetstränar. Med det får vi en ökad kapacitet att producera energi vilket gör att vi kan hålla ut i vårt arbete längre tid.

Hur ofta ska man träna för att få bättre kondition?

Rekommendationen är att du som är vuxen ska röra dig minst två och en halv timme i veckan. För att den fysiska aktiviteten ska ha effekt behöver du bli varm och få upp pulsen och andhämtningen. Måttlig träning innebär att du till exempel går en rask promenad 30 minuter om dagen.

Vad påverkar syreupptagningsförmåga?

Om man är fysiskt aktiv, kan man så klart bibehålla syreupptagningsförmågan på en mer stabil och högre nivå jämfört med inaktiva individer. Hur mycket syreupptagningsförmåga ökar under unga år och till vilken nivå beror dels på våra gener men även träning kan påverka det till en stor del.

Hur definieras uthållighet?

Uthållighet förknippas ofta med den maximala syreupptagningsförmågan. Kondition definieras som den maximala syreupptagningsförmågan medan uthållighet hänger samman med förmågan att hålla ut länge under en tävling eller under träning.

Varför skall du träna uthållighet?( Positiva effekter?

Det stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott. Hjärnans prestationsförmåga ökar tack vare att blodcirkulationen förbättras.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen