Hur gor man en Maskodling?

Hur gör man en Maskodling?

Börja med att ’bädda’ för maskarna genom att lägga i en blandning av strö (kokosfiber, torv, kutterspån, fint grus eller liknande), lite jord från trädgården, en handfull löv och strimlat papper i botten av den understa lådan. Det ska vara aningen fuktigt i lådan men inte blött.

Vad matar man maskar med?

Också torra löv, halm eller annat torrt och kolrikt trädgårdsavfall kan användas. Maskarna äter ungefär en halv gång sin egen vikt varje dag. Har man många maskar kan man ge mycket mat, har man få behöver man ge lite mindre.

Kan man odla daggmaskar?

De brukar ha metmask på burk. Det är lätt att odla mask, ta en 5 liter eller mer behållare, fyll med jord, mata med matrester, gamla grönsaker osv. Håll jorden fuktig så kommer det bli fullt med mask på kort tid. Annars så älskar fiskar maggot som är fluglarver, man kan köpa levande maggot litervis i sportfiskebutiken.

Vad äter Metmask?

Daggmaskar har inga käkar utan äter genom att bilda ett tryck i svalget och suga in maten. I krävan bryts maten ner, blandas med saliv och bryts ner till mindre bitar. De äter inte bara löv, bark, strån och alger, utan också animaliskt material som bakteriemattor, svamphyfer och fjädrar.

Hur får man mer mask i jorden?

Vill du få fler daggmaskar och med det en mera produktiv jord kommer här lite tips. Tänk på att daggmaskarna behöver mat. Tillför därför hela tiden organiskt material där du odlar. Detta kan vara kompost, täckodlande gräsklipp, organiskt gödsel, hushållskompost likt Bokashi med mera.

Hur förökar sig Kompostmask?

När maskarna trivs, dvs bra temperatur, lagom fuktigt, riklig tillgång på syre och en bra kol-kvävebalans förökar sig maskarna våldsamt. Man beräknar att en fullvuxen mask producerar en unge per dygn i genomsnitt. Maskar trivs bäst vid en temperatur kring 20 grader.

Hur får man maskar i jorden?

Så får du en jord rik på daggmask I naturen finns ingen bar jord eftersom livet i jorden lever av förmultnande djur- och växtdelar. Därför trivs daggmaskar och gör sitt jobb bäst i jord som är ständigt täckt med organiskt material och som bearbetas så lite som möjligt.

Vad händer med maskar på vintern?

Maskar är som många andra små markdjur växelvarma och kroppstemperaturen växlar med omgivande temperatur. När det blir kallt blir de slöare för att spara på energin. Daggmaskar gräver sig neråt för att övervintra på frostfritt djup. Andra maskar kan bilda jordklumpar som gör att de kan klara noll eller någon frysgrad.

Hur länge håller Metmask?

Maskarna ska hålla sig vid liv i 3 till 4 veckor, eller till och med lite längre om du tar hand om dig.

Vilka djur äter maskar?

På natten kryper daggmasken upp till ytan och drar ner löv och andra växtdelar i jorden som den sedan äter. När det har regnat fylls maskarnas gångar med vatten och många daggmaskar kryper då upp på marken. Där blir de ett lätt byte för grävlingar, fåglar och andra djur som gärna äter mask.

Var hittar man daggmaskar?

De flesta daggmaskar lever i jord, men ett par arter är mer eller mindre bundna till vatten – inte minst ”sumpdaggmasken” som är vanlig i bäckar och åar. Jorden måste vara fuktig, så att maskens hud inte torkar ut. Samtidigt andas masken genom huden och tar upp syre från den luft som normalt fyller maskgångarna.

Hur får man bort daggmaskar?

Sänk ner krukan i kallt vatten i en hink så att jordytan täcks i några timmar. Maskarna dör av syrebrist, eller flyter de upp till ytan där de kan sållas bort. Låt sedan jorden torka upp rejält mellan vattningarna.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen