Hur gick Sidenvagen?

Hur gick Sidenvägen?

siden från Kina till länderna vid Medelhavet. Handelsvägen öppnade 119 f.Kr. En gren av vägen gick från Kashgar över Karakorumpasset till Indien, och bortom Chang’an i Kina fortsatte handeln ända bort till dagens Korea. Ett gemensamt namn på dessa vägar är ”Sidenvägen”.

Finns Sidenvägen kvar idag?

Förutom ett stort ekonomiskt utbyte, var handeln längs med Sidenvägen väldigt viktig för kulturlivet och spridningen av religioner. Idag fylls vägen därför av unika kulturskatter och buddhistiska grottmålningar som ligger endast ett stenkast bort från pulserande moskéer och spännande ruinstäder.

Var börjar Sidenvägen?

Kinas nya sidenväg är ett biljonprojekt som ska frakta varor till land och sjöss över tre kontinenter. I utkanten av den kazakstanska stäppen börjar nya Sidenvägen. Det tar oss två arbetsdagar att ta oss hit från Peking, en knapp dag med flyg, och en skumpig dag med jeep över den centralasiatiska stäppen i Kazakstan.

Vem upptäckte Sidenvägen?

Sidenvägen är en av de äldsta av världens stora handelsvägar, även om den fick sitt namn först på 1800-talet. Då kom den tyske vetenskapsmannen Ferdinand von Richthofen på det träffande namnet.

Hur lång var Sidenvägen?

I juni 2014 valdes en 5 000 km lång del av Sidenvägen, belägen i Kina, Kirgizistan och Kazakstan tillsammans med 33 specifika platser längs vägen in på Unescos världsarvslista på den 38:e generalkonferensen.

Vad är nya Sidenvägen?

Nya Sidenvägen (kinesiska Yi dai Yi lu, ’Ett bälte, en väg’), även Belt and Road Initiative (BRI), kinesiskt infrastrukturprojekt med syfte att förbättra kommunikationerna mellan Kina, Europa och Afrika.

När kom siden till Europa?

Till Europa kom det kinesiska sidenet genom Silk Route på 500-talet. Byzantium blev huvudmarknad fram till 10:e århundradet. Inte förrän på 1500-talet spred sig silkesmasken på riktigt i Europa och då framförallt i Italien och Frankrike.

Varför minskade användningen av pengar i början av medeltiden?

Det medeltida samhället var helt baserat på jordbruk. Handeln och livet i städerna var därför beroende av de förändringar och den tillväxt som skedde inom jordbruket. Medeltidens städer var små och handeln var länge dåligt utvecklad. Ekonomin fick därmed liten betydelse för samhällets utveckling.

När och hur kom silket till Europa?

När kom silke till Europa?

Tillverkningsmetoden lyckades man hålla hemlig under 3000 år. Till Europa kom det kinesiska sidenet genom Silk Route på 500-talet. Byzantium blev huvudmarknad fram till 10:e århundradet. Inte förrän på 1500-talet spred sig silkesmasken på riktigt i Europa och då framförallt i Italien och Frankrike.

När började siden tillverkas?

Siden är ett tyg av silke med ursprung från Kina. Sedan år 7000 f.Kr. har siden framställts där, och kunskapen har spritts till Indien och Japan, främst via utvandrande kineser. Tyget är ofta tunt och glansigt, men med förvånansvärd förmåga att värma, och mycket starkt.

Hur styrdes det medeltida samhället?

På medeltiden var det skillnad på folk och folk. Nästan alla människor var bönder. Ändå måste de följa de lagar och bestämmelser som de rika i landet bestämde; adel, präster och högst upp på samhällsstegen – kungen. Städer växte upp och blev centrum för handel och administration.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen