Hur gammal ar Tallinn?

Hur gammal är Tallinn?

Folkmängden uppgår till cirka 430 000 invånare. Gamla staden i Tallinn sattes 1997 upp på Unescos världsarvslista….Tallinn[redigera | redigera wikitext]

Tallinn
Reval
Tidszon EET (UTC+2)
– sommartid EEST (UTC+3)
Postnummer 15080

När grundades Tallinn?

Tallinn nämns för första gången i skriftliga källor i samband med korståget av den danske kungen Valdemar Sejr i Nordestland i juni 1219 och är känd främst från Henrik av Lettlands krönika. Slaget mellan danskar och ester ägde rum på platsen av den blivande Tallinn den 15 juni 1219.

Vad heter Tallins huvudstad?

Tallinn är Estlands officiella huvudstad, en 800 årig medeltidspärla och Estlands största stad.

Vem grundade Pärnu?

Staden grundades 1241 av Tyska orden. Pärnu erövrades av svenskarna första gången 2 juni 1562, innehades en kortare tid 1565 av en trupp tyska riddare under C. von Oldenbokum och erövrades 1575 av Ryssland.

Vad heter Tallinn förr?

”Estlands huvudstad heter Tallinn, men i alla äldre skrifter brukar den kallas Reval, och det finns fortfarande en och annan som använder denna namnform.

Vart bör man gå om man är i Tallinn?

Allt för att göra ditt val enklare än någonsin.

  • Gamla Stan. Gamla stan i Tallinn är välkänt som en av de äldsta stadskärnorna i hela Europa och att stiga in genom någon av de gigantiska portarna in till området är verkligen som att stiga tillbaka i tiden.
  • Kadriorg.
  • Kalamaja.
  • Centrum.
  • Uus Maailm.
  • Rocca al Mare.
  • Pirita.

Vad hette Tallin förut?

Vad Hetter borgen slottet som den danske kungen Valdemar Sejr lät uppföra i Tallinn?

Dombergets slott, estniska: Toompea loss, i finlandssvenska och historisk rikssvenska även Revals slott, är ett slott på Domberget i Gamla staden i Tallinn.

Vad kallas Estland i Tallin?

Tallinn (cirka 400 000 inv.) Suur Munamägi, 318 m ö. h. Estland (estniska: Eesti), officiellt Republiken Estland (Eesti Vabariik, från vaba, ”fri”, och riik, ”stat, rike”), är en republik i Baltikum, även Norden enligt vissa definitioner, i Nordeuropa.

Vilka grannländer har Estland?

Landet gränsar till Lettland i söder, Ryssland i öster och har sjögräns mot Finland i norr och Sverige i väster. Landet omfattar över 1500 öar i Östersjön och Finska viken, som ligger mellan Estland och Finland.

Vilken natur har Estland?

Trots sin ringa yta har Estland en enastående rik och varierad natur med skog, mossar, myrmarker och alvar samt mer än 1 000 sjöar och 1 500 öar. År 2012 fanns fem nationalparker och cirka 600 Natura 2000-områden. Totalt omfattas 18 procent av landytan av någon form av naturskydd.

Vad heter Estland i Tallinn?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen