Hur fraktas kakaobonor?

Hur fraktas kakaobönor?

Inom landet transporteras bönorna med lastbilar. Exportörerna säljer sedan bönorna till den kakaoprocessande industrin till exempel i Europa. Bönorna transporteras med båt från Västafrika till hamnar i Europa. I våra fabriker i Europa rostas, skalas och mals bönorna till så kallad kakaomassa som används i choklad.

Hur gör man vit choklad?

Vit choklad innehåller varken kakaomassa eller kakaopulver, utan endast kakaosmör. Därför är den vit till färgen.

Var finns kakaobönor?

Idag finns det ett hundratal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika som innefattar cirka 180 000 odlare, med Elfenbenskusten som största enskilda producentland. Kakao odlas huvudsakligen i familjejordbruk.

Vad består kakao av?

Bönorna jäses, torkas, rostas och mals till kakaomassa. Ur massan pressas minst hälften av fettet för att kakaopulver ska kunna framställas. Det bortpressade fettet blir kakaosmör. Till choklad blandas kakaomassa, socker och kakaosmör för att sedan valsas.

Finns det någon choklad som inte innehåller spår av nötter?

Lyckorus of Sweden tillverkar vegansk choklad utan sex av de vanligaste allergenen. All deras choklad är fri från nötter, jordnötter, gluten, mjölk, ägg och soja, då varumärket grundades av en allergiker, som ville skapa en vegansk kvalitetschoklad för alla.

Är kakao en råvara?

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel baserade på kakaobönan. Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket. Bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.

Vilka ingredienser finns i vit choklad?

Vit choklad. Ingredienser: socker, kakaosmör, helmjölkspulver, emulgeringsmedel (solroslecitin), aromer.

Är det mjölk i vit choklad?

Oftast innehåller vit choklad mjölk och därmed laktos. Läs på förpackningen. Det finns vit choklad som är mjölkfri och baserad på rismjölk men den kan vara svår att hitta.

Vilka länder köper mest kakao?

Sammanlagt finns det cirka 5 miljoner kakaoodlingar på jorden. Av dem ligger 70 procent i Västafrika. De största producentländerna är Elfenbenskusten, Ghana och Nigeria. Tre fjärdedelar av den kakao som Fazer köper kommer från Västafrika.

Hur blir kakao till choklad?

Kakaon rostas och mals Med hjälp av maskiner pressas kakaolikören till en mycket fin vätska som skiljer kakaosmöret och kakaokakor. Kakorna mals därefter ner till olika pulver som är olika fina. Kakaopulvret som används till varm choklad består av en blandning av kakao, mjölk och socker.

Hur skapas kakao?

Här mals bönorna i en kakaokvarn i en liten chokladfabrik i Oaxaca. De flesta kakaobönor exporteras runt om i Europa. På Chokladfabriken rostas bönorna för att utveckla sina smaker och aromer. Efter rostningen skalas och mals bönorna och chokladen kan tillverkas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen