Hur blir man en karnfysiker?

Hur blir man en kärnfysiker?

Om du vill arbeta som fysiker efter gymnasiet så behöver du studera på högskola eller universitet, och du kan välja mellan två ingångar till yrket: Naturvetenskaplig eller teknisk fysik. På gymnasiet kan du studera Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet för att förbereda dig för studier efter examen.

Vilka jobb kan man få om man vill jobba med fysik?

När det kommer till mer specifika jobb så kan du med fysikexamen arbeta som exempelvis nanotekniker, fysiker, astrofysiker, geofysiker, forskare, m.m….Här är några exempel på områden där du kan arbeta med en fysikexamen:

 • Företag och finans,
 • Statlig forskning och vetenskap,
 • Teknik och nya teknologier,
 • … och mycket mer!

Vad krävs för att bli fysiker?

Det finns många olika utbildningsvägar för dig som satsar på en framtid som fysiker. Några väljer teknisk fysik som är en femårig utbildning inom civilingenjörsprogrammet. Andra en naturvetenskaplig väg, som börjar med en kandidatexamen och därefter oftast fortsätter med master- och doktorsexamen.

Hur mycket tjänar en Rymdfysiker?

Löneskillnader mellan män och kvinnor

År Medellön kvinnor Medellön män
2015 40 400 kronor 43 700 kronor
2016 41 000 kronor 45 000 kronor
2017 45 300 kronor 45 300 kronor
2018 44 400 kronor 46 500 kronor

Hur mycket tjänar en matematiker?

Vilken lön har matematiker? Matematiker inom Naturvetarna tjänade under 2020 mellan 35 000 kr och 73 000 kr per månad (medianlön var 47 000 kr per månad).

Vad tjänar man på att vara astronaut?

63 300 SEK.

 • 65 000 SEK.
 • Vad kan man bli om man läser teknisk fysik?

  Du kan välja inriktingar på Teknisk Fysik efter dina intressen och när du är färdig kan du jobba med allt ifrån energi-frågor, till att vara konsult, projektledare, programmera nya dataspel, skapa optimeringsalgoritmer för pappersbruk eller jobba med mammografi, röntgenstrålning eller ljudbehandling.

  Vad är en Kvantfysiker?

  Kvantmekanik, även kallad kvantfysik eller kvantteori, är en övergripande teori inom den moderna fysiken och även inom kemin. Kvantmekaniska effekter märks oftast inte på makroskopisk nivå, men för att beskriva system som atomer, metaller, molekyler och subatomära system är kvantmekaniken nödvändig.

  Vad kan man göra efter teknisk fysik?

  – Tekniska fysiker är eftertraktade inom många områden och karriärmöjligheterna efter examen är goda. Jag har ganska många kursare som doktorerat. Andra är IT-konsulter, management konsulter eller projektledare. De jobbar inom försäkringsbranschen, på bank och på börsen.

  Vad gör en teoretisk fysiker?

  Inom teoretisk fysik använder man matematiska eller datorbaserade modeller för att förstå och beskriva naturen. Som teoretisk fysiker kan du exempelvis arbeta med datorsimuleringar, analyser och beräkningar samt att formulera modeller.

  Hur mycket får man betalt som astronaut?

  Lön som en överläkare 2018 är startlönen för en astronaut mellan 63 600 och 98 317 dollar per år. Det motsvarar en månadslön på mellan cirka 45 600 kronor och 71 500 kronor. Den kan öka till 85 600 kronor i månaden, vilket är det högsta en amerikansk astronaut kan tjäna.

  Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

  Tillbaka till toppen