Hur blev Spanien en diktatur?

Hur blev Spanien en diktatur?

År 1931 avskaffades monarkin i Spanien och en demokratisk republik infördes. Republiken varade dock inte länge, och 1936 började ett inbördeskrig som pågick till 1939 då fascister tog makten under Franco. Spanien blev en fascistisk stat fram till Francos död 1975.

Vilka var orsakerna till att Spanien förlorade sin position som stormakt?

Handeln togs över av Nederländska-och italienska köpmän då handel och hantverk stod lågt bland spanska adelsmän som blev sysslolösa. Silver från kolonierna gav upphov till en hastig inflation som gjorde Spanien ekonomisk beroende av koloni-inkomster.

Är Spanien en stormakt?

Giftermålet 1479 mellan regenterna Isabella och Ferdinand enade Spaniens kungadömen. Samtidigt ”upptäckte” Columbus Amerika, vilket lade grunden till Spaniens 300 år som stormakt.

När blev Spanien monarki?

Monarki (1947-) Den 1 oktober 1936 utropades General Francisco Franco till statschef av delar av Spanien som var under kontroll av Nationalistiska styrkor efter att det Spanska inbördeskriget brutit ut. Efter slutet av kriget den 1 april 1939 tog Franco kontroll över hela Spanien.

Hur länge har Spanien varit en monarki?

Spaniens statsskick[redigera | redigera wikitext] Spaniens statsskick definierar enligt 1978 års författning som en konstitutionell monarki. Statschef är kung Felipe VI, och regeringen leds sedan 2011 av premiärminister Pedro Sánchez.

Hur bildades Spanien?

På halvön bildades en dubbelmonarki 1479 när Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien förenade sina två riken i en personalunion genom äktenskap. År 1492 erövrade de Granada. Navarra införlivades med Kastilien 1512 och därmed var Spanien etablerad som stat.

Hur hade Francos inbördeskrig drabbade Spanien?

Spanska inbördeskriget var det inbördeskrig i Spanien som pågick 1936–1939 och som slutade med att Francisco Franco kom till makten som enväldig diktator. Kriget inleddes med att en grupp sammansvurna höga militärer gjorde en revolt mot andra republiken och den sittande parlamentariska regeringen.

Hur ser naturen ut i Spanien?

Spanien uppvisar en stor rikedom av olika naturtyper. Landet domineras av berg, högslätter och en lång (7 268 km) kust. I nordväst stupar bergen direkt ned i Atlanten och skapar en dramatisk kust. De södra och östra delarna av Spanien åtnjuter ett behagligt medelhavsklimat.

Vilka kolonier hade Spanien?

Spanien behöll viktiga kolonier i Karibien (Kuba och Puerto Rico), Asien (Filippinerna) och Oceanien (Guam, Mikronesien, Palau och norra Marianerna) fram till spansk-amerikanska kriget 1898.

När förlorade Spanien sina kolonier?

Spaniens imperium i Europa upplöstes slutligen i freden i Utrecht (1713), i vilket Spanien förlorade sina kvarvarande territorium i Italien och Lågländerna.

Vilket år grundades Spanien?

6 december 1978
Spanien/Grundades

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen