Hur atervinns gummidack?

Hur återvinns gummidäck?

Förr i tiden var det inte ovanligt att gamla, uttjänta bildäck hamnade på soptippen. Än i dag händer det men i Sverige återvinns faktiskt drygt 90 procent av alla gamla däck. I Sverige betalar vi nämligen en återvinningsavgift som är inbakad i däckpriset. Sedan tar däckfirman som byter dina däck hand om de gamla.

Hur blir man av med gamla bildäck?

Det företag som säljer däck är skyldigt att ta emot uttjänta däck. Det gäller även om ni inte får sälja några nya däck. Er skyldighet gäller bara ett mindre antal däck. Om någon kommer med en större mängd kan ni hänvisa till Svensk Däckåtervinning eller Ragn-Sells Däckåtervinning, 010-723 60 00, så hjälper vi till.

Vem tar emot gamla bildäck?

Välkommen till Ragn-Sells Däckåtervinning AB Vi har i uppdrag att samla in och återvinna uttjänta däck i Sverige. Däcken vi återvinner blir till nya smarta material eller utvinns som ny energi.

Var lämnar man traktordäck?

När däcken lämnas in måste de vara rena och fria från föroreningar. Däckfirman kan oftast bara ta emot en mindre mängd däck, om det gäller större mängder och stora däck, exempelvis traktordäck kan man kontakta Svensk däckåtervinning.

Hur återvinner man bubbelplast?

Svar ja, bubbelplast kan återvinnas. Det sorteras som plast i din lokala återvinningsstation. Tänk också på att bubbelplast har lång hållbarhet och med fördel kan återanvändas precis som det är, nästa gång du behöver ett flexibelt fyllnadsmaterial med bra skydd.

Vad gör man med gamla fälgar?

Precis som för de flesta andra avfallsslag ansvarar kunden för ”källsorteringen” som i detta fall innebär att ta däcket från fälgen. När de väl är separerade så kostar det inget att bli av med däcken hos återförsäljare/däckfirmor. Separata fälgar sorteras som metall på en återvinningscentral.

Varför måste däckverkstäder ta emot uttjänta däck?

Av de gamla däcken kan man t. ex. skapa nya produkter som sprängmattor, men man kan också använda materialet för att tillverka nya, fräscha och fina däck. Återvinning är väldigt viktigt för att vi ska kunna spara på de naturresurser som vi har.

Var kasta gamla däck?

Eftersom gummit kan återanvändas och återvinnas är det viktigt att du lämnar in dina gamla däck. Du kan lämna in dina gamla däck där du köper nya. Du kan också lämna dina bildäck på en återvinningscentral. Däremot får du inte lämna däcken i fastighetens grovsoprum.

Får man köra med Snedslitna däck?

Det är gränsen för däckbyte för sommardäck. Om farbror polisen har synpunkter på dina slitna däck så kan det var bra att veta – innan bötesblocket kommer fram – att det är 75 procent av slitbanan som ska ha minst 1,6 millimeter spårdjup. Något snedslitna däck är alltså tillåtet.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen