Hur ar sommardack markta?

Hur är sommardäck märkta?

På alla däck finns en så kallas DOT-kod. Koden finns som en märkning på däckets sida. De två första siffrorna visar däckets tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsåret. Exempel: DOT-koden 0307 betyder alltså att däcket är tillverkat vecka 3 och år 2007.

Vad ska man tänka på när man köper däck?

Som vi vill påminna våra kunder är däcket den viktigaste kontaktpunkten mellan bilen och vägen. Aspekter som grepp, mönsterdjup, rullmotstånd och slitage bör ta i beaktande eftersom de kommer att ha en betydande inverkan på den totala hanteringen och prestandan, särskilt i våta eller vinterförhållanden.

Är det slang i bildäck?

De däck vi använder idag är oftast slanglösa. Däckets inre gummiskikt är gjort av ett material som är lufttätt och det tillsammans med fälgen ser till att hålla luften innestängd. Luftrycket på ett däck är det som ser till att däcket behåller sin form.

Varför är alla bildäck mönstrade?

Slitbana är den mönstrade delen av däcket som ligger och sliter mot vägen. Friktionen mellan däcken och vägen ska vara hög för bästa grepp. Radialdäck är däck vars fibrer är lindade från kant till kant och inte runt hela däcket.

Vad står fp för på däck?

Bromssträcka på vått underlag Symbolen med ett regnmoln bredvid däcket visar helt enkelt hur bra däcket bromsar på vått underlag. Och skillnaden mellan ett A-graderat däck och ett däck som har F-märkning är två billängder, det vill säga tio meter.

Vad ska man köpa för däck?

Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd jämfört med dubbdäck. Man kan åka på sina dubbfria vinterdäck på sommaren, men det har sina nackdelar. Bromssträckan blir mycket längre än med vanliga sommardäck och den varma temperaturen gör att däcken slits fort.

Vilka bildäck ska man köpa?

För att ta reda på vilka däck som passar till din bil behöver du bara kolla i bilens instruktionsbok eller på däcken som redan sitter på bilen. Siffrorna och bokstäverna som står på däcken kanske ser helt obegripliga ut vid första anblick men de berättar om däckets bredd, höjd och storlek.

Varför blir det klackar på däcken?

Re: Klackar på bakdäcken Beror på hjulinställningen. Om bilen är sänkt kan man inte ställa in enligt specifikationerna utan brukar få pröva sig fram tills man hittar ett läge där det inte bildas klackar. Har man otur kan det vara ett helvetes meckande innan man hittar exakt rätt läge där däcken slits absolut jämt.

Kan man köra en bil med punktering?

Det är mycket vanligt att bilföraren inte märker punktering utan fortsätter att köra och däcket skadas så mycket att det inte längre kan lagas. Skadan kan lagas temporärt och med hjälp av kompressorn kan lufttrycket ökas i det skadade däcket. Sedan kan du fortsätta att försiktigt köra till närmaste däckverkstad.

Varför ska du utföra en kontroll på fälgarna?

Skador på fälgar kan uppstå av flera anledningar, som exempelvis för lågt lufttryck eller för hög last. Lättmetallfälgar har generellt en bättre förmåga att bibehålla hjulets lufttryck jämfört med stålfälgar, men är generellt också mer känsliga för slag vilket kan leda till att sprickor uppstår.

Vad betyder det som står på däcken?

185 = Däckets bredd i millimeter. 65 = Däcksidans höjd i procent av däcksbredden. R = Radialdäck. H = Hastighetskod – anger den maximala hastighet hjulet får utsättas för 122 < betyder att däcket tillverkats v 12 1992 anger att däcket tillverkats på 90-talet.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen