Far man kora med dubbfria vinterdack?

Får man köra med dubbfria vinterdäck?

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

När är det farligt att köra med sommardäck?

Farligt med sommardäck när det är kallt – Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck och när temperaturen är lägre än +5 grader blir gummiblandningen ännu hårdare. Det gör att sommardäck ger betydligt sämre grepp än vinterdäck i kylan.

Kan man köra med friktionsdäck året runt?

Dubbdäck och friktionsdäck Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

Kan man köra med MS däck på sommaren?

Du kan köra med dem på sommaren men de har ett sämre grepp än sommardäck. Eftersom däcken också är mjukare så slits de snabbare än de hårda sommardäcken. M+S däck rullar inte lika lätt som sommardäck vilket ökar bränsleförbrukningen. Om dina M+S däck är allrounddäck är det fullt lagligt att köra med dem året om.

Hur låg temp klarar sommardäck?

Sommardäck även kallat sommarhjul kallas de däck som vi använder den största delen av året. Sommardäck har till skillnad från ett vinterdäck en gummiblandning som är anpassad för temperaturer över 5°C grader. När temperaturen sjunker under 5°C grader hårdnar gummit, vilket leder till att däcken får sämre prestanda.

Hur vet man att däck är året runt?

Kontrollera att dina året runt-däck är märkta med alptopp/snöflinga samt avsedda för nordiska förhållanden. Ta hänsyn till det väder och väglag som råder – om du bor i södra delen av Sverige och vintern är mild kan det hända att allround-däck fungerar.

När får man ha friktionsdäck?

Transportstyrelsens regler säger att du måste använda friktionsdäck eller dubbdäck mellan 1 december och 31 mars där vinterväglag råder. Men friktionsdäck är som bekant dubbfria och är därför tillåtna året runt. Det är dock bra att byta till sommardäck när det är dags.

Vad är det för effekt med friktionsdäck?

Vinterdäck utan dubbar kallas även för friktionsdäck. Vad gäller köregenskaper har det visat sig att friktionsdäcken uppfyller liknande krav som dubbade däck, men det ska tilläggas att friktionsdäcken oftast har något sämre väggrepp på isiga vägbanor.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen