Ar yrkesutbildningar?

Är yrkesutbildningar?

Yrkesutbildningar är kortare utbildningar som leder till en yrkestitel. Utbildningarna är oftast inte längre än ett par månader men kan vara allt från två veckor upp till ett par år, det beror helt på vilken yrkestitel man får i slutet och hur skolan som håller i utbildningen har valt att lägga upp innehållet.

Vad är gymnasial yrkesutbildning?

Gymnasial yrkesutbildning, eller yrkesutbildning på komvux, är till för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller höja din kompetens. Utbildningen är på gymnasial nivå och motsvarar svensk gymnasieskola. I princip innebär det att du läser yrkeskurserna på en yrkesutbildning för vuxna.

Vad är yrkesvux?

Yrkesutbildningar på gymnasienivå ingår i det som kallas för yrkesvux. Saknar du en yrkesutbildning eller vill du byta yrke? Behöver du komplettera ditt nuvarande yrke med fler kurser? Då kan detta vara något för dig.

Vad kostar en yrkesutbildning?

Att läsa en yrkesutbildning kan vara allt från kostnadsfritt till att kosta flera hundratusen kronor. Vad utbildningen kostar beror på vem som är anordnare. Är det en utbildning som går under statlig tillsyn så är det vanligt att de är kostnadsfria och studiemedelsberättigande genom CSN, Centrala studiestödsnämnden.

Vad är skillnaden mellan yrkeshögskola och Komvux?

Så vill man ha behörighet till ingenjörsutbildningar på högskola är Tekniskt basår och Komvux det bästa alternativet. Yrkeshögskola (YH) är en helt annan skolform. De ger yrkesutbildning på eftergymnasial nivå och är alltså inte ett alternativ om man vill läsa in behörighet från gymnasiet.

Vad är skillnaden mellan kvalificerad yrkesutbildning och yrkeshögskola?

Skillnaden på KY-utbildningar och YH-utbildningar är inte särskilt stora och ger samma typ av behörighet. Båda utbildningarna är yrkesförberedande och ofta inriktat på ett specifikt yrke. Programmen är kortare än kandidatprogram på högskola och universitet vilket passar dig som snabbt vill komma ut i arbetslivet.

Är komvux gymnasienivå?

Komvux på grundskolenivå är till för dig som är minst 20 år och som behöver komplettera din utbildning på just grundskolenivå (alltså årskurs 1 – 9). Komvux på gymnasienivå är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå.

Vad menas med grundläggande nivå?

Utbildningen på grundläggande nivå motsvarar studier i den nioåriga grundskolan, men innehållet och undervisningen är anpassade för vuxna. Du kan läsa kurser inom de flesta ämnen som ingår i grundskolan. Kurs- och utbildningsutbud varierar och ser olika ut för olika perioder.

Vad finns det för yrkesprogram?

Nationella program

  • Barn- och fritidsprogrammet.
  • Bygg- och anläggningsprogrammet.
  • Ekonomiprogrammet.
  • El- och energiprogrammet.
  • Estetiska programmet.
  • Fordons- och transportprogrammet.
  • Handels- och administrationsprogrammet.
  • Hantverksprogrammet.

Vad kostar yrkeshögskola?

Samtliga YH-utbildningar inom ramen för yrkeshögskolan är avgiftsfria och berättigar till studiemedel från CSN.

Är YH-utbildningar gratis?

YH-utbildningar är gratis och även CSN-berättigade och du kan läsa mer om dem här.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen