Ar tranor monogama?

Är tranor monogama?

Alla tranor är monogama och håller ofta ihop hela livet.

Var är tranorna på sommaren?

Tusentals tranor ses varje år vid Hornborgasjön som är en arena för tranornas parningsdans. Flertalet av paren drar sedan vidare norrut till sina häckningsområden.

Hur ser man skillnad på trana och häger?

Hägern är en långbent, stor fågel som flyger med indragen hals till skillnad från tranan. Den står still långa stunder för att med en blitsnabb rörelse fånga en fisk. Den häckar i stora kolonier, närmast i sjön Salen. Namnet kommer fågelns läte, ”krick krick”.

När flyger tranorna söderut?

De finns i hela landet utom i fjällkedjan. Tranor flyttar från Sverige mellan augusti och oktober längs två olika flyttvägar. Den ena går över Tyskland och Frankrike till södra Spanien (Estremadura), medan den andra flyttvägen går över Östeuropa och Italien till Tunisien.

Hur länge ruvar tranor?

I slutet av april eller början på maj läggs de två äggen och ruvas i ca. 30 dygn av båda makarna. Ungarna kläcks med ett par dagars mellanrum och är flygfärdiga efter nio till tio veckor. Under tiden som tranorna befinner sig på sina häckplatser är de ytterst vaksamma och lättskrämda.

Hur fort flyger tranor?

Tranorna flyger från Rügen i norra Tyskland till Hornborgasjön – under en dag! En sträcka på 43 mil. De utnyttjar termiken i luften precis som ett segelflygplan och kommer upp i 70–80 km/h. Tranorna matas vid Hornborgasjön med korn, rättare sagt 150 ton korn varje år.

Hur länge ruvar en trana?

Lägger 1-3 ägg i slutet av april. Båda könen ruvar, ruvningstid ca en månad. Ungarna lämnar boet genast efter kläckningen, ungarna flygfärdiga efter 63-70 dygn.

Vad heter Tranans ungar?

Kan Häger sitta i träd?

I huvudsak grå på ovansidan och vit eller ljusgrå på undersidan. Flyger med kupade vingar, och framifrån syns då vita fläckar på vingknogarna. Flyger med indragna hals, och även när den står har den ofta halsen krökt. Sitter gärna i träd.

Vart åker tranorna på vintern?

Många flytta tidigare, andra senare; så komma vaktlarna före tranorna. Vad vissa individuella tranor ägnar sin vinter åt kan vi såklart inte veta med säkerhet, men vad den stora massan gör vet vi desto mer om. Tranorna övervintrar i Extremadura, ett stort område mellan Portugal och Spanien.

När lägger tranor ägg?

Hur långt flyger en trana på en dag?

Tranorna flyger från Rügen i norra Tyskland till Hornborgasjön – under en dag! En sträcka på 43 mil.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen