Ar Serbien rikt?

Är Serbien rikt?

När oppositionen vann valet år 2000 efterlämnade Milošević ett nedgånget land med en ekonomi som var hälften så stor som under 1990-talet. Sedan dess har omfattande reformer genomförts och en någorlunda stabil ekonomi med en svag tillväxt uppnåtts.

Vad importerar Serbien?

Brunkol utvinns inom landet, medan en stor och växande andel av råoljan och naturgasen importeras, huvudsakligen från Ryska federationen. Elektriciteten kom till 62 procent från kraftverk som eldades med brunkol och till 34 procent från vattenkraftverk. Även naturgas används för att generera elkraft.

Vad är Serbien känd för?

Serbien är en av de största exportörerna av hallon i världen. Inte bara det, men Serbien brukade vara den största exportören av plommon och katrinplommon, och på sistone växer dess potential att exportera körsbär.

Vad är huvudstaden i Serbien?

Belgrad
Serbien/Huvudstäder

Är Serbien EU?

Serbiens ansökan om medlemskap i EU lämnades in den 19 december 2009. Rådet ombads därefter bevilja Serbien kandidatlandsstatus i februari 2012, för att beslutet skulle kunna bekräftas vid Europeiska rådets möte i mars 2012. Den 1 mars 2012 beviljade Europeiska rådet Serbien status som kandidatland.

Hur stor yta har Serbien?

88 361 km²
Serbien/Yta

Vad importerar Sverige från Serbien?

Höjd över havet: 116 m ö. h….Wikipedia.

Livsmedelsnamn (FAO) Import till Sverige Import till Sverige (värde)
Cigarettes 13 688 680 kronor 64 710 euro
Fruit Prp Nes 12 153 040 kronor 14 380 euro
Coffee Roasted 3 107 128 kronor 10 066 euro

Vilken religion är störst i Serbien?

De flesta serber är ortodoxt kristna. Religionsfrihet råder och andra folkgrupper kan utöva sina religioner. Samtidigt fungerar den mäktiga serbisk-ortodoxa kyrkan som något av en statskyrka i praktiken.

Vad är Belgrad känd för?

Belgrad har blivit omtalad för sitt nattliv. Många nattklubbar har öppet till tidig morgon och är utspridda över hela staden. De mest kända och besökta nattklubbarna finns på strandbåtarna (splavovi) utefter Donau och Sava. Strandbåtarna är populära under sommarmånaderna.

Vad tillhör Serbien?

Serbiens huvudstad är Belgrad med cirka 1,6 miljoner invånare. I norr ligger den autonoma provinsen Vojvodina. Från 1918 utgjorde Serbien stommen i den sydslaviska statsbildningen Jugoslavien men från och med den 7 juni 2006 är Serbien en självständig stat efter att statsförbundet Serbien och Montenegro upplösts.

Vad är serber?

Serbien (serbiska: med det serbiska kyrilliska alfabetet Србија, med latinska alfabetet Srbija), officiellt Republiken Serbien (serbiska: Република Србија, Republika Srbija; lyssna (info)), är en stat på Balkanhalvön i Sydöstra Europa.

Vad ligger Serbien?

Serbien ligger till större delen på den bergiga Balkanhalvön i sydöstra Europa. Den norra fjärdedelen av landet utgörs av den självstyrande provinsen Vojvodina som hör till det flacka centraleuropeiska Donaubäckenet.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen