Ar Laos fattigt?

Är Laos fattigt?

Fattigdomen är fortfarande utbredd i Laos även om andelen fattiga har minskat under 2000- och 2010-talet. Hälften av landets fattiga tillhör någon etnisk minoritet, trots att dessa folkslag bara utgör en tredjedel av befolkningen.

Vad heter invånare i Laos?

Det finns ett 50-tal olika folkgrupper i Laos, men många av dessa omfattar bara ett par tusen individer. I den officiella statistiken delas befolkningen in i tre grupper: låglandslaotier, inlandslaotier och höglandslaotier. En liten grupp inom det höglandslaotiska hmongfolket har länge fört ett gerillakrig mot regimen.

Vad pratar man för språk i Laos?

Lao
Laos/Officiella språk
Lao eller laotiska är officiellt språk i Laos och talas också i nordöstra Thailand.. Lao är ett tonspråk. Lao är nära besläktat med thai. Skillnaderna mellan nordöstliga thais dialekter och laotiska anses vara mer politiska än lingvistiska.

Vad heter huvudstaden i Laos?

Vientiane
Laos/Huvudstäder

Vad hette Laos innan?

År 1953 invaderades landet av Pathet Lao, understödd av vietnamesiska Vietminh. Samma år utropade landet sig självständigt från Frankrike (erkänt av Frankrike 1954), och Kungariket Laos bildades.

Vilken valuta används i Laos?

Kip
Laos/Valutor
LAOS – Laos kip (LAK) Du kan nästan överallt i Laos betala med Thailändska baht och US dollar. Det kan dock bli lite dyrare jämfört med om man betalar med den lokala valutan kip. Laos är ett kontantintensivt land och det kan vara svårt att använda kort.

Vem bor i Vientiane?

Vientiane är det franska skrivsättet för stadens namn, som även kan transkriberas (till exempel på engelska) Vieng Chan. Staden har cirka 570 000 invånare (2005), med totalt 695 473 invånare (2005) i hela kommunen på en yta av 3 920 km².

Hur stort är Laos?

237 955 km²
Laos/Yta

Var bor laotier?

Hälften av invånarna lever i slättområdena kring floden Mekong. Den största delen (80 procent) av alla etniska laotier lever utanför Laos, i norra Thailand (Isan). Den dominerande religionen i landet är buddhismen.

Vad är Laos känt för?

Landet saknar havskust men genomkorsas av många floder, bland annat den väldiga Mekong, som tjänar som viktig transportled. I södra delen av landet utgör floden gräns mot Thailand. Laos topografi präglas av berg och höglandsplatåer, som tillsammans täcker cirka 70 procent av landets yta.

Vad ligger Laos?

Laos ligger i Sydöstasien och är till ytan ungefär hälften så stort som Sverige. Landet består till största delen av högland.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen