Ar det olagligt att kora med sommardack pa vintern?

Är det olagligt att köra med sommardäck på vintern?

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Får man köra med sommardäck i april om det snöar?

1 april till 30 november = om det inte är vinterväglag ska du använda sommardäck. 1 dec till 31 mars = du måste enligt lag ha vinterdäck. 1 oktober till 15 april = om det är vinterväglag så får du enligt lag använda dubbdäck.

När ska sommardäcken på 2021?

När ska jag byta till sommardäck 2021? Vinterdäck (dubbade eller dubbfria) ska användas mellan den 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Sommardäck ska således användas på bilen mellan den 1 april och den 30 november. Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april.

Får man köra bil utan vinterdäck?

Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål. Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.

Vad är det för böter om man kör med vinterdäck?

Om du blir stoppad av polisen får du 500 kr i böter för att ha kört med dubbdäck om det råder sommarväglag efter 15 april. Har du dubbfria vinterdäck, så kallade friktionsdäck, är livet lite lättare för ingen kommer att ge dig böter för dem.

När är det lagom att byta till vinterdäck?

Mellan 1 december och den 31 mars måste du använda vinterdäck ifall det är vinterväglag. Vi rekommenderar inte att du byter till sommardäck tidigare än så även om det är tillåtet så länge det inte är snö eller is på vägen.

Vad händer om man kör med dubbdäck efter 15 april?

När ska vinterdäcken av 2021?

Dubbdäck 1 oktober – 15 april Det betyder att du måste använda vinterdäcken till 31 mars om det råder vinterväglag och kör du på dubbdäck måste de av senast 15 april, om det inte råder vinterväglag. Under de här 2 veckorna är det högtryck på däckverkstäder så kom ihåg att boka tid för däckbyte.

Kan man få böter om man inte har vinterdäck?

För den som inte följer reglerna kan böter bli aktuellt. Att köra med dubbdäck kostar 500 kronor och har däcken otillräckligt mönsterdjup så är det 1 200 kronor som gäller. Vintertid få bilister utan vinterdäck böta 1 200 kronor.

Vad är minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck?

Det är viktigt att veta vilka däckkombinationer för fordon och släp som är tillåtna vid vinterväglag. Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen