Ar det bra att vistas i solen?

Är det bra att vistas i solen?

Det finns många positiva hälsoeffekter av att vistas i solen och samtidigt som man inte ska vara rädd för solljus bör man även visa respekt för solen. De starka strålarna påverkar hudens åldrande och överdrivet solande eller solande i solarium är knutet till en förhöjd risk för hudcancer.

Är det farligare med solarium än vanlig sol?

Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram särskilda regler för solarier. Bland annat får solarier inte ha en högre styrka än tropisk sol. Det betyder dubbelt så stark sol jämfört med svensk sommarsol och motsvarar UV-index 12. Vid en sådan styrka kan en ljushyad person bränna sig redan efter 10–15 minuter.

Hur länge ska man vara ute i solen?

Bygg upp ditt naturliga solskydd Om huden visar att det är OK, genom att inte blir röd, kan man öka på sina stunder i solen med 10-15 minuter per dag. Totalt bör man helst inte vara i direkt sol mer än två timmar per dag, även sedan man fått den önskvärda gyllenbruna färgen.

Är det farligt att sola blogg?

Att bränna sig i solen är att betrakta som en lindrig brännskada. Även om huden är bra på att reparera sig från det allra mesta så glömmer den aldrig en brännskada. När man väl har bränt sig så ökar riskerna för att drabbas av hudcancer senare i livet.

Hur dåligt är det att bränna sig?

Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. I Sverige har malignt melanom ökat under många år. Under 2016 konstaterades cirka 4 000 nya fall av sjukdomen.

Varför ska vi vara försiktiga med att vistas i starkt solljus?

Det är dock viktigt att vara försiktig med solljuset. Stora mängder UV-strålning och solsveda ökar risken för att insjukna i hudcancer. Risken för hudcancer är verklig även i Finland, även om solen inte gassar på samma sätt som i de varma, sydliga länderna. Hudcancer förorsakas nästan alltid av solens UV-strålning.

Får man D-vitamin genom glas?

UVB-strålarna tränger inte genom moln eller fönster. Det gör däremot UVA-strålarna. De är aktiva hela året, även vid molnigt väder så glöm inte att skydda dig mot dessa.

Är det farligt att sola solarium utan ögonskydd?

Du riskerar att få ögonskador av solarium ifall du solar utan ögonskydd. Att ”bara blunda” är ger inte ett tillräckligt ögonskydd då ögonlocken är för tunna. Du kan förstöra de ljuskänsliga cellerna på näthinnan och hornhinnan och få gråstarr. Utöver synproblem så kan man även få cancer i näthinnan (malignt melanom).

Är det åldersgräns på att sola solarium?

Det är förbjudet att yrkesmässigt låta någon som inte har fyllt 18 år att sola i ett kosmetiskt solarium.

Vilken tid på dygnet tar solen som bäst?

Mellan 11-14 sommartid i Sverige, är det mest intensitet av det kortvågiga ljuset (UVB). Det minskar sedan kraftigt och är mycket lägre klockan fyra, det är därför man inte bränns så lätt då. Långvågigt (UVA) ljus, når däremot jordytan ungefär oförändrat under dagen.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen