Ar Allvadersdack bra?

Är Allvädersdäck bra?

Forskare menar att det kan vara förenat med livsfara att köra med dessa däck. Bland annat är risken för att bromssträckan förlängs väldigt stor. Det gäller speciellt om man använder allvädersdäck under sommaren. Där menar rapporter att ju varmare det blir desto farligare blir också däcken.

Hur ser man att det är året runt däck?

Kontrollera att dina året runt-däck är märkta med alptopp/snöflinga samt avsedda för nordiska förhållanden. Ta hänsyn till det väder och väglag som råder – om du bor i södra delen av Sverige och vintern är mild kan det hända att allround-däck fungerar.

Hur fungerar friktionsdäck?

Vinterdäck utan dubb, även kallade friktionsdäck, har en annorlunda typ av mönster och gummi med högre friktion som gör att däcken fungerar vid vinterväglag. Friktionsdäck är betydligt sämre vid användning på is eller packad snö. Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd när du kör på asfalt.

Vilka däck får man köra året om?

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag.

Hur bra är åretrunt däck?

Året-runt-däck klarar inte av snö och is särskilt bra, därför är däcken olämpliga på många platser i Sverige. Året-runt-däck slits något mer i sommarvärmen än vad sommardäck gör. De mönster som används på däcken är ofta anpassade för vintern, vilket gör att de klarar vattenplaning betydligt sämre.

Får man ha allround däck?

Allround däck kallas hemma i Sverige för året runt däck. Dessa däck är extremt farliga och kan leda till förödande konsekvenser. ABS Wheels vill nu varna samtliga bilister att inte köra med året runt däck. Man ska dock inte blanda ihop godkända friktionsdäck så kallade dubbfria vinterdäck med Året runt däck.

Hur funkar vinterdäck?

Dubbfria vinterdäck har sicksackformade spår i mönstret som kallas sajpningar. Sajpningarnas kanter skapar grepp på snö och is. De nordiska dubbfria vinterdäcken har fler sajpningar än de centraleuropeiska. Orsaken är att de dubbfria däcken får sitt fäste med de gummikanter som sajpningarna ger.

Hur länge får man använda friktionsdäck?

Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

Vad är ett helårsdäck?

Helårsdäck – eller året-runt-däck som de också kallas – är friktionsdäck som passar för körning såväl sommar- som vintertid. Detta beror på att tillverkarna till denna typ av däck använder en annan typ av gummiblandning än i vanliga däck, vilket gör att de passar för körning året om.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen